<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus geeft nieuw interview aan Scalfari; spreekt over Donald Trump

KN Redactie 12 november 2016
image
Foto: AP

“Ik vel geen oordelen over mensen en over politieke mensen, ik wil enkel begrijpen wat het leed is dat hun manier van vooruitgaan veroorzaakt voor de armen en uitgeslotenen.”

Dat zei paus Franciscus in reactie op de vraag wat hij vindt van Donald Trump, die deze week werd verkozen tot nieuwe president van de Verenigde Staten. De paus werd naar Trump gevraagd door Eugenio Scalfari, in een vrijdag in La Repubblica gepubliceerd interview. Het interview vond overigens plaats op 8 november, voor de Amerikaanse verkiezingen, en kan dus niet worden gezien als een commentaar van Franciscus op de uitslag.

Eerdere interviews Scalfari met paus Franciscus

De inmiddels 92-jarige Eugenio Scalfari is oprichter van het linkse La Reppublica. Hij interviewde paus Franciscus al vaker. Die interviews neemt hij echter niet op, noch maakt hij aantekeningen. Het Vaticaan heeft verschillende keren uitspraken moeten corrigeren die Scalfari aan de paus toeschreef. Na een van de interviews gaf hij met zoveel woorden toe dat hij Franciscus woorden in de mond had gelegd.

Felicitaties van Parolin aan Trump

Het huidige interview werd gehouden voor de verkiezingen. Nadat de uitslag bekend werd, feliciteerde de tweede man van het Vaticaan, kardinaal-staatssecretaris Parolin, Trump met zijn overwinning. Hij zei te bidden dat de nieuwe president de vrede bevordert in een verscheurde wereld.

Uitspraken paus Franciscus en Donald Trump eerder dit jaar

Eerder dit jaar vlogen paus Franciscus en Donald Trump elkaar verbaal in de haren. Franciscus bezocht tijdens zijn reis naar de Mexico de grens met de VS.

Trump zei voorafgaand aan dat bezoek dat de paus wellicht “het gevaar van de open grens die we hebben met Mexico” niet begrijpt. Dat leidde tot een officiële reactie van het Vaticaan.

Op de terugvlucht van Mexico naar Rome zei de paus over het bouwen van versperringen op de grens tussen Mexico en de VS, zoals Trump heeft bepleit: “Iemand die alleen daaraan denkt, muren… en geen bruggen te bouwen, is niet christelijk.”

‘Vluchtelingen en migranten’ voornaamste zorg

In het huidige interview gaf de paus aan dat zijn voornaamste zorg met het oog op de situatie in de wereld “die van vluchtelingen en van migranten” is.

“Een klein deel van hen is christen, maar dit verandert de situatie niet met betrekking tot hun lijden en hun ontberingen”, zei hij. “De oorzaken zijn vele en we doen wat we kunnen om die te verwijderen.”

Vaak echter, voegde hij toe, worden de voorgestelde maatregelen vervolgens tegengewerkt door mensen die bang zijn hun banen te verliezen of hun salaris verlaagd te zien worden.

‘Geld is tegen de armen’

“Geld is tegen de armen, naast dat het tegen immigranten en vluchtelingen is”, aldus Franciscus, die tegelijk opmerkte dat “er ook de armen uit rijke landen zijn die bang zijn om diegenen te verwelkomen die gelijk aan hen zijn en uit arme landen komen. Het is een perverse cirkel en die moet worden onderbroken”.

Franciscus benadrukte dat “de muren van verdeeldheid” neergehaald moeten worden. Hij waarschuwde dat om dat te doen, er “bruggen” gebouwd moeten worden die ongelijkheden verminderen en “vrijheid en rechten” vermeerderen.

Ongelijkheid is ‘het grootste kwaad’

Het fundamentele probleem, zei de paus, is ongelijkheid, die “het grootste kwaad” is “dat in de wereld bestaat”. Het is geld, zei hij dat ongelijkheid creëert “en dat tegen die maatregelen ingaat die welvaart meer wijdverspreid proberen te maken en dus gelijkheid bevorderen”.

Eerder gesprek

Scalfari verwees naar een eerder gesprek waarin de paus gesuggereerd zou hebben dat het ‘heb uw naaste lief als uzelf’ aangepast zou moeten worden tot ‘heb uw naaste meer lief dan uzelf’.

De journalist insinueerde dat die uitspraak moet betekenen dat Franciscus de voorkeur geeft aan een samenleving die wordt “gedomineerd door gelijkheid”. Dat, stelde Scalfari, zou gelijk zijn aan het programma van het marxistisch socialisme en communisme.

Franciscus, die herhaaldelijk naar het Evangelie heeft verwezen als men hem verweet marxist te zijn, antwoordde dat hij op dergelijke commentaren altijd heeft gezegd “dat, als er al iets in zit, het de communisten zijn die als christenen denken”.

‘Gelijkheid en vrijheid’

“Christus sprak van een samenleving waar de armen, zwakken, uitgeslotenen het recht hebben te beslissen. Niet de demagogen, niet Barabbas, maar de mensen, de armen, die geloof hebben in de transcendente God of niet, zij zijn het die geholpen moeten worden gelijkheid en vrijheid te bereiken”.

Martin Luther King

Tijdens een toespraak tot vertegenwoordigers van volksbewegingen citeerde paus Franciscus op 5 november Martin Luther King. Daar naar gevraagd zei hij dat hij dat deed “omdat ik hem bewonder”.

‘Geloof verenigt ons allen’

Over het unieke van zijn pontificaat en zijn, in Scalfari’s woorden, “tegenstanders” binnen de Kerk, zei Franciscus dat hij het woord ‘tegenstander’ niet zou gebruiken omdat “geloof ons allen verenigt”.

Hij vervolgde: “Natuurlijk ziet ieder van ons individuen dezelfde dingen op een andere manier; het raamwerk is objectief hetzelfde, maar is subjectief verschillend.” (CNA/CC)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.