<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisschoppen VS: ‘racisme reëel gevaar dat krachtig bestreden moet worden’

Julie Asher - Catholic News Service 2 juni 2020
image
In heel Amerika zijn mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen racisme naar aanleiding van de dood van George Floyd. Foto: CNS Photo – Eric Miller, Reuters

In een verklaring naar aanleiding van de rassenrellen in de VS, zeggen de bisschoppen dat ze “pleiten voor vreedzame, geweldloze protesten, maar we staan ook vurig achter de gemeenschappen die begrijpelijkerwijs woedend zijn.”

De Amerikaanse bisschoppen voelen zich “gebroken, misselijk en woedend bij het zien van weer een video van een Afro-Amerikaanse man die voor onze eigen ogen wordt vermoord”.

“Het is verbijsterend dat dit slechts enkele weken gebeurt na andere voorvallen van dit type. Dit is opnieuw een wake-up call die ieder van ons moet beantwoorden.”

Actueel gevaar

Dat schreven de bisschopppen vorige week in een gezamenlijke verklaring naar aanleiding van de dood van George Floyd door toedoen van een politieagent in de Amerikaanse stad Minneapolis.

“Racisme is niet iets uit het verleden of simpelweg een of ander politiek punt dat besproken wordt als het zo uitkomt”, schrijven de bisschoppen. “Het is een reëel en actueel gevaar dat krachtig bestreden moet worden.”

Niet de andere kant opkijken

“Als leden van de Kerk, moeten we opstaan voor het moeilijkere juiste en rechtvaardigere handelen en niet voor de gemakkelijke fouten van onverschilligheid”, schrijven ze ook. “We kunnen niet wegkijken bij het zien van deze wreedheden en tegelijkertijd zeggen dat we elk mensenleven respecteren. We dienen een God van liefde, barmhartigheid en gerechtigheid.”

“Gewetensvolle mensen kunnen niet de andere kant opkijken als men burgers hun menselijke waardigheid en zelfs hun levens ontneemt. Onverschilligheid is geen optie”, benadrukken ze in de verklaring.

Protesten in heel Amerika

De 46-jarige George Floyd werd vorige week woensdag gearresteerd en met handboeien om op de grond gedwongen. Een blanke agent zette vervogens minutenlang zijn knie op Floyds nek. In het ziekenhuis bleek hij te zijn overleden.

Een video van de arrestatie deed snel de ronde en de dag erna gingen honderden mensen in protest de straat op. De protesten in Minneapolis verspreidden zich over steden in heel Amerika en leidden tot rellen en geweld.

“Gewetensvolle mensen kunnen niet de andere kant opkijken als men burgers hun menselijke waardigheid en zelfs hun levens ontneemt”
- Uit de verklaring van de Amerikaanse bisschoppen

In hun verklaring roepen de bisschoppen op tot een einde aan het geweld, maar zeiden ze ook dat ze “vurig achter de gemeenschappen staan die begrijpelijkerwijs woedend zijn”.

“Te veel gemeenschappen in dit land hebben het gevoel dat hun stemmen niet gehoord worden, dat er niets wordt gedaan met hun klachten over racisme. En wij doen niet genoeg om erop te wijzen dat deze dodelijke behandeling indruist tegen het Evangelie van het Leven.”

De bisschoppen bidden voor het zieleheil van Floyd “en alle anderen die hun leven op een dergelijke manier hebben verloren”. Ze voegen eraan toe dat ze rekenen op een grondig onderzoek naar de zaak.

Gebroken samenleving

Ze roepen priesters op samen te komen met de gelovigen, “vooral met degenen uit verschillende culturele achtergronden”. “Laten we daarbij allemaal zoeken naar een beter onderling begrip onder Gods mensen. (…) Hopelijk zullen er dan velen zich uitspreken en zoeken naar een oplossing voor het kwaad van het racisme in ons land.”

In het licht van Pinksteren roepen de bisschoppen alle katholieken op om “te bidden en te werken aan een nieuwe uitstorting van de Heilige Geest. Dat we ons mogen ontdoen van de schade die veroorzaakt wordt door vooroordelen”.

“Laten we God smeken om onze zeer gebroken blik op elkaar te helen, net als onze zeer gebroken samenleving.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.