fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisschoppen VS ‘zeer bezorgd’ over uitroepen noodtoestand aan grens met Mexico

KN Redactie 16 februari 2019
image
Amerikaanse grenswachten redden migranten die vanuit Mexico de grensrivier Rio Grande proberen over te steken. Foto: CNS Photo – Alexandre Meneghine, Reuters

De Amerikaanse bisschoppenconferentie heeft zich uitgesproken tegen het uitroepen van de noodtoestand aan de grens met Mexico. Met die maatregel wil president Donald Trump meer geld beschikbaar krijgen voor het bouwen van een grensmuur.

“Wij zijn zeer bezorgd over de actie van de president om de bouw van een muur langs de Amerikaans-Mexicaanse te financieren, die de duidelijke bedoeling van het Congres om de financiering van een muur te beperken, omzeild.” Dat schrijven de voorzitter van de conferentie, kardinaal Daniel DiNardo, en het hoofd van het migratie-comité van de conferentie, bisschop Joe Vasquez, in een vrijdag gepubliceerde verklaring.

‘Symbool van verdeeldheid’

Ook verschillende andere bisschoppen, onder meer van aan de grens gelegen bisdommen, reageerden op Trumps besluit. In een gezamenlijke verklaring schrijven ze: “In onze optiek is een grensmuur eerst en vooral een symbool van verdeeldheid en vijandigheid tussen twee bevriende landen. Bovendien zou de muur een ineffectief gebruik van middelen zijn in een tijd van financiële soberheid”, aldus de bisschoppen.

Een grensmuur zou volgens hen ook “delen van het milieu vernietigen, het levensonderhoud van veehouders en akkerbouwers verstoren, de samenwerking en handel tussen grensgemeenschappen verzwakken en, in ten minste een geval, het recht op vrijheid van godsdienstuitoefening ondermijnen”.

Trump roept noodtoestand uit

De bisschoppen zijn tegen het toewijzen van extra financiële middelen voor de bouw van een grensmuur. Het Congres heeft 1,3 miljard dollar vrijgemaakt voor het opwerpen van versperringen langs delen van de Amerikaanse zuidgrens, maar benoemde ook locaties waar het geld niet daarvoor gebruikt mag worden. De president had om 5,7 miljard dollar voor het hele project gevraagd.

In een poging om het door het Congres beschikbaar gestelde geld aan te vullen, riep Trump vrijdag de noodtoestand uit aan de zuidgrens van de VS. Onder de National Emergencies Act uit 1976 kan hij zo toegang krijgen tot extra middelen. De wet definieert niet wat er verstaan moet worden onder een “nationaal noodgeval”.

Humanitaire crisis

Volgens Trump is de huidige situatie aan de Mexicaanse grens een veiligheids- en humanitaire crisis “die nationale kernbelangen op het vlak van veiligheid bedreigt en een nationaal noodgeval vormt”. De Amerikaanse zuidgrens is volgens hem “een belangrijk entreepunt voor criminelen, bendeleden en verboden narcotica”.

De bisschoppen van de grensbisdommen zijn het met de president eens dat er sprake is van een “humanitaire uitdaging” aan de grens, maar denken dat het bouwen van een muur “het probleem niet zal oplossen”. Ze vragen het Congres om meer humanitaire maatregelen om de crisis op te lossen. (CNA/CNS)