fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisschoppen wijzen op privacyregels bij streamen Missen

Sanne Gerrits 5 november 2020
image
Twee katholieken volgen een online uitgezonden Mis. Foto: CNS Photo - Katie Rutter

De Nederlandse bisschoppen kondigen geen strengere coronamaatregelen af na de persconferentie van premier Rutte afgelopen dinsdag. Wel vragen zij de aandacht voor de privacywetgeving die ook geldt voor gestreamde vieringen.

“De persconferentie die het kabinet op dinsdag 3 november heeft gehouden over de maatregelen in verband met Covid-19, geeft geen aanleiding tot wijzigingen voor de R.-K. Kerk. De bestaande maatregelen blijven onverminderd van kracht”, meldt de website van de kerkprovincie.

Hoop voor Kerstmis

“De kerk is geen bron van besmetting en mag dat ook niet zijn,” vinden de bisschoppen. Zij delen dan ook de zorg van de overheid en handhaven het 'coronaprotocol' Kerkelijk leven op anderhalve meter.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Wel spreken zij de hoop uit dat in december, voor Kerstmis, versoepelingen kunnen worden afgekondigd. Alles hangt af van de cijfers over de pandemie.

Streamen

De bisschoppen wijzen op de mogelijkheid om thuis met de eigen parochie verbonden te blijven en waar mogelijk een live gestreamde Mis mee te vieren.

Daarbij vragen ze wel aandacht voor de AVG, de privacywetgeving die ook geldt voor deze uitzendingen via internet.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Wanneer mensen herkenbaar in beeld komen tijdens een online-viering, geldt de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Parochies moeten onder andere nadenken over de bewaartermijn van de uitzendingen en deze op een gegeven moment weer verwijderen van internet.

Muziekrechten

Als er een cantor zingt of er orgelspel klinkt, gelden er bovendien muziekrechten. Zendt een parochie uit via de kanalen YouTube of Facebook, zijn deze rechten al afgekocht. In de andere gevallen zal de parochie zelf een streaminglicentie moeten afsluiten met Buma/Stemra.

Handleiding privacyregels

De bisschoppen hebben een handleiding gepubliceerd over de privacyrechten in relatie tot audio- en beeldmateriaal. Daarin staat waar men op moet letten voordat een streaming wordt opgestart.

Ook wordt er een ‘AVG-nieuwsbrief’ aangeboden.

Bron: rkkerk.nl