<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bisschoppen: ‘Zimbabwe staat in brand’

KN Redactie 22 januari 2019
image
Foto: CNS/Philimon Bulawayo

De bisschoppen van Zimbabwe hebben in een gezamenlijke verklaring opgeroepen tot een vreedzame oplossing voor de crisis in het land. “Zimbabwe staat in brand; haar economie en bewoners lijden.”

Het verdubbelen van de brandstofprijzen zorgde vorige week voor de uitbraak van gewelddadige protesten. De opstanden in de hoofdstad Harare en tweede stad Bulawayo, komen na een lange periode van politieke en economische instabiliteit. Naar verluidt zouden minstens twaalf mensen om het leven zijn gekomen. Persbureau Reuters meldde dat meer dan 60 mensen zijn behandeld voor schotwonden.

Buitensporige dwang

De Verenigde Naties hebben de regering van Zimbabwe opgeroepen te stoppen met het gebruik van “buitensporige” dwang om de protesten neer te slaan. Ook is president Emmerson Mnangagwa vroegtijdig teruggekeerd van een buitenlandse tournee vanwege de situatie in zijn land.

Bedroefd en bezorgd

In een brief van 17 januari, schrijven de bisschoppen dat ze “bedroefd en bezorgd” zijn dat de regering er niet in slaagt om de economie te stabiliseren, waardoor het levensonderhoud van veel Zimbabwanen in gevaar is. Ook betreuren ze de gewelddadige demonstraties en de intolerante houding van de overheid ten opzichte van tegengestelde opvattingen.

Wederopbouw van hoop

“We schrijven in een tijd dat ons land door een van de meest moeilijke periodes in haar geschiedenis gaat. Weer wordt de veerkracht en de vastberadenheid van de Zimbabwanen op de proef gesteld. We danken de vele Zimbabwanen die onophoudelijk voor ons land blijven bidden. Wij, uw herders, schrijven u op dit moment om te helpen bij de wederopbouw van hoop, vertrouwen en stabiliteit in Zimbabwe.” (CNA)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.