fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bloody Sunday (1972) bisschop Edward Daly (82) overleden

KN Redactie 10 augustus 2016
image
De beroemde beelden van de destijds 39-jarige priester Edward Daly tijdens Bloody Sunday die de wereld over gingen. (Screenshot Telegraph)

In het Noord-Ierse Derry is maandag mgr. Edward Daly, de voormalig bisschop van het bisdom Derry, op 82-jarige leeftijd overleden.

Daly was vooral bekend door zijn aanwezigheid als 39-jarige priester bij de burgerrechtendemonstratie van 30 januari 1972 in Derry, die de geschiedenisboeken inging als Bloody Sunday. Bij de door de Britten verboden demonstratie schoten Britse soldaten veertien ongewapende jongens en mannen dood.

Laatste sacramenten

Die dag gingen er van Daly beelden de wereld over waarop te zien is hoe de priester met een met bloed bevlekte witte zakdoek zwaait naar de Britse soldaten om niet te schieten, terwijl hij voor een groep uitloopt die de zwaargewonde 17-jarige John ‘Jackie’ Duddy draagt. Daly heeft deze jongen vlak voor zijn overlijden de laatste sacramenten op straat toegediend.

Bisschop van Derry

Daly, in 1957 tot priester gewijd, was vanaf 1962 werkzaam als priester in Derry. Twee jaar na Bloody Sunday werd hij tot bisschop van het bisdom Derry benoemd. Dat bleef hij tot 1993, toen hij door een beroerte noodgedwongen moest stoppen.

De laatste jaren leed hij aan kanker. Enkele weken geleden was hij in het ziekenhuis opgenomen vanwege een val. In aanwezigheid van enkele familieleden en een lokale priester is hij maandag overleden.

The Troubles

Vele prominenten in Noord-Ierland en Ierland hebben Daly geroemd voor zijn inzet voor sociale rechtvaardigheid en vrede gedurende de zogeheten Troubles, zoals de twee perioden van onrust en geweld in de Ierse geschiedenis bekendstaan.

Hoewel de strijd van de IRA tegen de Britse overheersing in 1972 al drie jaar aan de gang was, wordt Bloody Sunday wel gezien als het escalatiepunt van de dertigjarige burgeroorlog in Noord-Ierland. Het conflict heeft aan tenminste drieduizend mensen het leven gekost.

Officiële excuses

In 2010 maakte de toenmalige Britse premier David Cameron officieel excuses namens de Britse regering voor het bloedbad dat de Britse soldaten op 30 januari 1972 hadden aangericht.

Bekijk in dit artikel van de Britste krant The Telegraph een 60 seconden durend filmpje over Bloody Sunday.

Muziek

Bloody Sunday is voor verschillende bands een inspiratiebron geweest voor het schrijven van nummers.

De Ierse rockband U2 maakte in 1983 het nummer Sunday Bloody Sunday dat over de gebeurtenissen van 30 januari 1972 in Derry gaat. In 1994 maakte de Ierse rockband The Cranberries het nummer Zombie dat over The Troubles gaat. Bekijk hieronder de videoclips van beide nummers.

U2 – Sunday Bloody Sunday

The Cranberries – Zombie