fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bodar in KN: ‘eigentijdse Augustinus’ Ratzinger wordt ooit ‘kerkvader’

KN Redactie 13 mei 2016
image
Paus Benedictus XVI, van wie Antoine Bodar deze week in Katholiek Nieuwsblad zegt dat hij een "eigentijdse kerkvader als Augustinus" is. (Foto: AP)

“We moeten ons niet door moslims laten ringeloren, maar fier en flink zijn.” Dat zegt de bekende priester Antoine Bodar in een interview in de editie van Katholiek Nieuwsblad van vandaag.

Het interview gaat over de in Nederland miskende, inmiddels met emeritaat zijnde paus Benedictus XVI, de Duitse theoloog Joseph Ratzinger. “In de Nederlandse media gaat het oordeel voor de kennis uit, het praten voor het denken. Ze hebben Ratzinger nooit gekend.”

‘Eigentijdse kerkvader als Augustinus’

Bodar noemt hem “een eigentijdse kerkvader als Augustinus”, die in de toekomst tot ‘kerkleraar’ zal worden uitgeroepen, een eretitel die maar weinigen in de geschiedenis van de katholieke Kerk ten deel is gevallen.

‘Kerk van heidenen’

“Al in 1958, toen alles nog in orde leek, zag Ratzinger al een ‘Kerk van heidenen die zich nog christen noemen, waardoor het heidendom de Kerk is binnengedrongen en van binnen uitholt’”, vertelt Bodar. “We moeten weer een Kerk van overtuigden worden.”

Bertone verkeerde keuze

Minder positief is Antoine Bodar voor paus Benedictus als bestuurder. Hij noemt met name de benoeming van kardinaal Bertone als zijn staatssecretaris een verkeerde keuze met ernstige gevolgen.

Paus Franciscus

In KN noemt Bodar Benedictus’ opvolger, paus Franciscus “een welkome aanvulling voor een beter evenwicht tussen leer en leven. Maar die aanvulling kan beter niet te lang duren”.

Het hele interview met Antoine Bodar is te lezen via KNdigitaal.