<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bodar: ‘Je zou kardinalaat kunnen openstellen voor mannen en vrouwen’

KN Redactie 17 februari 2017
image
Priester Antoine Bodar: "Je zou het kardinalaat kunnen openstellen voor mannen en vrouwen." (Foto: wikipedia.org - CCBY Mauritsvink)

Het kardinalaat zou opengesteld kunnen worden voor leken – mannen én vrouwen. Dat zegt priester Antoine Bodar in een interview met Nederlands Dagblad.

Bodar antwoordt op de vraag of er tradities in de katholieke Kerk zijn die hij zou willen veranderen: “Je zou het kardinalaat kunnen openstellen voor mannen en vrouwen. Voor ons is kardinaal een eretitel. (…) Tot in de negentiende eeuw mochten ook leken benoemd worden tot kardinaal. Pas sinds Johannes XXIII (hij was paus tussen 1958 en 1963) moet een kardinaal bisschop zijn. Die traditie kun je best veranderen, want hij is al eens anders geweest. Dat betekent dat je vrouwen meer betrekt bij de kerk en ze hoog plaatst, met de neus vlak onder de paus.”

Boek ‘Geborgen in traditie’

Bodar gaf het interview naar aanleiding van het verschijnen van zijn jongste boek, Geborgen in traditie. Het is een bundeling van, voor het grootste deel, eerder verschenen of uitgesproken teksten.

Over Wilders

Bodar wijst ook op het belang van de christelijke wortels van Nederland. Gevraagd naar Geert Wilders, die hamert op de Joods-christelijke wortels van Europa, zegt hij: “Ja, maar hoeveel weet hij daarvan af? Hij gedraagt zich in ieder geval niet naar de wortels die hij verdedigt. Hij wil alleen maar zeggen dat wij niet islamitisch zijn.”

Een betere kennis van Europa’s christelijke wortels zou volgens Bodar “natuurlijk” leiden tot een grotere verdraagzaamheid.

‘Uitstekend’ islammanifest SGP

Als hem vervolgens wordt gevraagd naar het islamkritische manifest van de SGP, antwoordt Bodar dat die partij “een getuigende partij” is. “In dat getuigenis past dat je zegt: luister eens, ten diepste is Nederland een door en door protestants land. Dus ik vind het niet zo vreemd dat ze dat doen. En ik vind het mooi dat ze het doen.”

De kritiek op het manifest “heeft alles te maken met de geseculariseerde samenleving. Zo van: we moeten niet te christelijk doen. Ik vind het een uitstekend manifest”. Ook het pleidooi van de ChristenUnie en Omroep MAX voor waardig ouder worden kan Bodars goedkeuring wegdragen.

Niet alle religies gelijk

Niet alle religies zijn hetzelfde, stelt Bodar. “Over moslims kun je evenveel slechts vertellen als over de christenen, daar zijn we allemaal gelijk in. Maar over Mohammed kun je ook veel slechte dingen vertellen. In tegenstelling tot Christus.” (ND)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.