<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Boek met KN-bijdragen Willem Jan Otten is beste theologische boek 2022

Peter Doorakkers 14 november 2022
image
Willem jan Otten schreef met 'Zondagmorgen', gebaseerd op een serie bijdragen aan KN, het beste theologische boek van 2022. Foto: Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Maartje Geels

Zondagmorgen van Willem Jan Otten, gebaseerd op een serie bijdragen aan KN, is het beste theologische boek van 2022. Dat werd vrijdag bekend tijdens de Nacht van de Theologie. Daar werd ook bekend dat Katja Tolstaja (52) de nieuwe Theoloog des Vaderlands is. De hoogleraar volgt benedictijn (en KN-columnist) Thomas Quartier op.

Zondagmorgen is volgens de vakjury “een prachtig meditatief boek, waarin de schrijver op meesterlijke wijze door het liturgisch jaar heen gaat. Enig in zijn soort”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In het boek is de KN-reeks ‘De Mis die wij missen’ gebundeld. Daarin beschreef Otten de zondagsliturgie in de tijd dat katholieken die door de pandemie lange tijd niet of nauwelijks konden bijwonen. Voor het boek breidde Otten de oorspronkelijke essays verder uit.

Tolstaja ‘zoekt de nuance’

Katja Tolstaja is hoogleraar Theologie en Religie in Post-traumatische Samenlevingen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze vluchtte begin jaren negentig vanuit de voormalige Sovjet-Unie naar Nederland.

image
VU-hoogleraar Katja Tolstaja is de nieuwe Theoloog des Vaderlands. Zij volgt benedictijn Thomas Quartier op. Foto: EO - Handy Tims

Ze zoekt, schrijft de organisatie, “graag de nuance en ontrafelt historische, theologische en politieke lijnen in conflicten, zoals bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne. Ze deed ook onderzoek naar de Sovjet-samenleving en het element van ontmenselijking dat steeds weer de kop opsteekt in conflicten”.

De invloed van oorlog en vrede

In een interview met Nederlands Dagblad omschrijft ze dat als “al het menselijke dat lijkt te verdwijnen tijdens extreme ontberingen zoals in Auschwitz of de Goelag”: “Ik ben benieuwd wat dit ons leert.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Volgens de jury die de nieuwe Theoloog des Vaderlands koos, kan Tolstaja “politieke en religieuze ontwikkelingen in Europa duiden en tegelijkertijd de invloed van oorlog en vrede op het gewone leven van mensen invoelbaar maken”.

Doorbreken van vijanddenken

De benoeming laat zien “dat de Theoloog des Vaderlands ook staat voor verbondenheid en medemenselijkheid en het doorbreken van vijanddenken”.

In ND merkt Tolstaja op dat denken “oorzaken in het verleden heeft. Zo wordt de oorlog in Oekraïne aan beide kanten geframed als een oorlog met bovennatuurlijke dimensies, terwijl de oosters-orthodoxe theologie een rijke traditie heeft in conflictoplossingen”.

Oekraïense én Russische theologen helpen

Als Theoloog des Vaderlands wil ze dan ook “aandacht vragen voor slachtoffers van repressie”. Met het prijzengeld dat bij de titel hoort, wil ze Oekraïense én Russische theologen helpen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Naast haar hoogleraarschap leidt Tolstaja het door haarzelf gestichte Institute for the Academic Study of Eastern Christianity.

Tijdens de Nacht van de Theologie werd ook een oeuvreprijs uitgereikt. Die ging dit jaar naar de Nederlands-hervormde theoloog Bram van de Beek.

Gratis kennismaken met KN?

In zijn column in Katholiek Nieuwsblad nr. 45 blikt Thomas Quartier terug op zijn tijd als Theoloog des Vaderlands. Vrijblijvend kennismaken met KN? Vraag hier 3 gratis proefnummers aan!

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.