<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Boliviaanse bisschoppen: ‘Er is geen sprake van een staatsgreep’

David Agren - CNS 12 november 2019
image
Als gevolg van de steeds fellere straatprotesten besloot de Boliviaanse president Morales op 10 november af te treden. CNS Photo - Ueslei Marcelino, Reuters

In tegenstelling tot wat de Boliviaanse president Evo Morales op de dag van zijn plotselinge aftreden verklaarde, benadrukken de lokale bisschoppen dat er geen sprake is van een coup in Bolivia. In een verklaring roepen zij de mensen op tot rust en hopen zij dat het Boliviaanse parlement eerlijke en vreedzame verkiezingen zal organiseren.

De eerste inheemse president van Bolivia trad af nadat het hoofd van het leger, generaal Williams Kaliman, hem op 10 november aanspoorde: “Wij stellen voor dat de president ontslag neemt (…) zodat de vrede en stabiliteit weer hersteld kunnen worden en voor het welzijn van ons Bolivia.”

Felle straatprotesten

Aan die oproep waren steeds fellere straatprotesten over beschuldigingen van verkiezingsfraude voorafgegaan. Ook de politie nam deel aan protesten in verschillende steden. Demonstranten plunderden huizen van ambtenaren en, volgens Morales, zijn eigen woning. Niet alleen tegenstanders, ook aanhangers maakten zich schuldig aan muiterijen.

De zestigjarige Morales vond dat het een staatsgreep betrof en zei diezelfde dag dat hij zou aftreden om het land te kalmeren. Hierbij verwees hij naar zijn staat van dienst.

Oproep tot vrede en verkiezingen

De Boliviaanse bisschoppen delen Morales mening niet: “Wat er in Bolivia is gebeurd, is geen

staatsgreep. We zeggen dit tegen de Boliviaanse burgers en de hele internationale gemeenschap”, zeiden ze in hun verklaring op 10 november, de dag van Morales’ vertrek.

“We roepen de Bolivianen op tot vrede en vragen hen geen daden te plegen van vandalisme, wraak of iets waar men spijt van kan hebben. We hebben een ernstige verplichting om het leven van alle Bolivianen te verdedigen”, aldus de verklaring.

De bisschoppen vragen het Boliviaanse parlement om met een “constitutionele en vreedzame oplossing” te komen, waaronder “het uitvoeren van nieuwe verkiezingen zodat iedereen zich in vrijheid en in vrede kan uiten”.

Vierde ambtstermijn

Evo Morales begon in 2006 aan zijn eerste ambtstermijn. Hij zette in op armoedebestrijding en het verbeteren van de infrastructuur. Analisten prezen hem voor zijn beleid om Bolivia financieel gezond te maken.

Hoewel het grondwettelijk verboden was, wilde Morales dit jaar voor een vierde ambtstermijn gaan. In 2016 verloor hij nog een referendum over het opheffen van het verbod, maar het hooggerechtshof van het land bepaalde dat hij toch mee mocht doen aan de verkiezingen.

Protesten

De zittende president won vorige maand de eerste verkiezingsronde na een mysterieuze onderbreking in het tellen van de stemmen. Daardoor had Morales voldoende stemmen om een tweede verkiezingsronde te voorkomen.

Protesten braken uit en de Organisatie van Amerikaanse Staten zei dat er sprake was van “duidelijke manipulatie”. Morales beloofde nieuwe verkiezingen, maar slaagde er niet in de demonstranten tot rust te brengen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.