fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bossche bisschoppen loven trouw markante priester Jan Peijnenburg

KN Redactie 4 maart 2016
image
Rector Jan Peijnenburg (Foto: KN - Jan Peeters)

In de Bossche Sint-Janskathedraal is vandaag de uitvaart gehouden van Jan Peijnenburg. De markante oud-archivaris van het bisdom Den Bosch overleed op 26 februari op 79-jarige leeftijd.

Jan Peijnenburg is bijgezet in de crypte van de kerkhofkapel in Orthen, waar ook de overleden bisschoppen van Den Bosch rusten.

Karel Kasteel

Hoofdcelebrant in de goed bezochte uitvaartmis was de Bossche bisschop mgr. Hurkmans. Concelebranten waren hulpbisschop Mutsaerts en een aantal priesters.

Vanuit Rome was mgr. Karel Kasteel aanwezig, met wie Peijnenburg goed bevriend was. Ook waren de leden van het kathedraal kapittel aanwezig; Peijnenburg was ere-kannunik.

Trouw

Aan het begin van de Mis loofde mgr. Mutsaerts Peijnenburgs trouw, “aan zijn roeping, de Kerk, het ambt” en de bisschoppen van Den Bosch die hij diende. Maar ook aan “de Eucharistie, het gebed”, het brevier en de sacramenten.

Er zijn soms, zei Mutsaerts, mensen die “niet door de erfzonde geraakt” lijken te zijn. Bij Peijnenburg was hij “geneigd dat te denken”, aldus de hulpbisschop.

Zijn geliefde bisdom

Met het heengaan van de oud-archivaris gaat ook “een groot deel van het archief” van het bisdom heen, aldus mgr. Mutsaerts: Jan Peijnenburg had nog veel meer over de geschiedenis van zijn geliefde bisdom in zijn hoofd zitten dan er “in onze paperassen” staat.

‘Het Christusmysterie’

In zijn preek noemde mgr. Hurkmans Jan Peijnenburg iemand die “volledig thuis kon zijn in wat hij deed en waar hij was”, een priester die “met veel zorg” het kerkelijk leven vierde en “steeds dieper binnendrong in het Christusmysterie”.

‘Liefde, toewijding en professionaliteit’

Twee dagen voor Peijnenburgs overlijden gaf de bisschop hem de ziekenzalving en de communie. Hij “was in geloof reeds in het huis van de Vader”, aldus mgr. Hurkmans.

Hij loofde ook de vijftig jaar dat Jan Peijnenburg zich toewijdde aan het pastoraat voor zieke en oudere mensen, wat hij deed “met liefde, toewijding en professionaliteit”.

‘Thuis in het priesterschap’

Peijnenburg was “thuis in het priesterschap”, en als historicus ook “thuis in de wetenschap”, in de eeuwenlange geschiedenis van het bisdom Den Bosch.

“Hij zat als het ware met mgr. Zwijsen (de eerste bisschop van Den Bosch na het herstel van de hiërarchie in 1853 – red.) aan tafel.”

De Eucharistie

De Eucharistie was belangrijk voor Jan Peijnenburg: mgr. Hurkmans vertelde hoe de priester “diep ontroerd” was toen hij in de Sint-Pieter een Mis mocht opdragen, en hoe Peijnenburg opmerkte: “Ik mag de schepper van hemel en aarde in mijn handen nemen.”

Respect

Ook mgr. Hurkmans loofde Peijnenburgs trouw aan, en respect voor de verschillende bisschoppen van Den Bosch “die hij mocht dienen. Als hij iets kon doen, stond hij altijd voor mij klaar”.

‘Dankbaar gedenken’

“Dankbaar gedenken wij deze mooie en rijke priester die het hem dierbare bisdom Den Bosch inruilt voor het hemelse Jeruzalem.”

Jan Peijnenburg, aldus mgr. Hurkmans, was “in alle kringen thuis. Dat zal het gemakkelijk maken om nu thuis te zijn bij God”.