<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Bossche oud-archivaris Jan Peijnenburg (79) overleden

KN Redactie 26 februari 2016
image
Rector Jan Peijnenburg (Foto: KN - Jan Peeters)

In Tilburg is vrijdag rector Jan Peijnenburg op 79-jarige leeftijd overleden. 

Dr. Johannes (Jan) Wilhelmus Maria Peijnenburg werd op 18 augustus 1936 in Eindhoven geboren en op 11 juni 1960 door bisschop Bekkers tot priester gewijd.

Hij begon als kapelaan van de parochie St.-Petrus Banden in Bladel, maar werd ernstig ziek.

Geschiedenis en theologie

Omdat een parochiële functie fysiek te belastend werd geacht en vanwege zijn grote belangstelling studeerde hij in Nijmegen geschiedenis en vervolgens theologie.

In 1976 haalde hij daarin zijn doctoraat.

Conrector en archivaris

Naast zijn studie was hij conrector van het ziekenhuis in Oisterwijk, assistent-priester van de O.-L.- Vrouw van Lourdesparochie in Nijmegen en conrector van het Canisiusziekenhuis in dezelfde stad.

Na zijn doctoraat werd hij archivaris van het bisdom van ’s-Hertogenbosch, een functie die hij met een buitengewone toewijding en genoegen vervulde.

Rector

Naast zijn werk als archivaris en historicus was hij vanaf 1972 tot vorig jaar rector van het Bossche bejaardenhuis Zuiderschans, een functie die hij vanaf 2011 combineerde met het rectoraat van Huize Elisabeth in Vught.

Kanselier bisdom Den Bosch

Van 1994 tot 2004 was hij tevens kanselier van het bisdom, waarna hij werd benoemd tot erekanunnik.

Voorliefde voor zieke en oude medemens

Mede door zijn ziekbed in het begin van zijn priesterschap ontwikkelde Jan Peijnenburg een grote voorliefde voor de zieke en oude medemens. Hij hield het aantal bedieningen en uitvaarten nauwgezet bij.

Liefde voor de Kerk en bisdom Den Bosch

Hij zag het daarbij als een grote uitverkiezing als priester mensen met God te verzoenen en hen op hun reis naar Huis te begeleiden.

Daarnaast had Jan Peijnenburg een grote liefde voor de Kerk en het bisdom Den Bosch.

Met zijn heengaan is een schat van kennis over het bisdom verloren gegaan voor zover hij die niet in zijn vele boeken en andere publicaties heeft vastgelegd.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.