<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Brand, vandalisme, aanslag: roerig weekend voor Kerk VS

KN Redactie 14 juli 2020
image
De trieste aanblik van het voorportaal van de Koningin van de Vrede-kerk in Ocala, Florida, waar brand gesticht werd. Foto: CNS Photo - The Florida Catholic

In de Verenigde Staten woedde afgelopen weekend in twee kerken brand, terwijl op twee andere plaatsen Mariabeelden gevandaliseerd werden.

In de staat Florida ramde zaterdagochtend een auto de deuren van een parochiekerk in Ocala open. De chauffeur stapte uit, zette de kerk in brand en reed weg. De paar mensen die in de kerk zaten te bidden, kwamen er ongedeerd vanaf.

Na achtervolging aangehouden

De chauffeur van de auto is na een achtervolging aangehouden. De 24-jarige man zei de politie dat hij schizofreen is en zijn medicijnen niet had genomen. Verdere informatie over de toedracht is er nog niet.

De man zit nog vast. Hem is onder meer poging tot doodslag, brandstichting en een poging tot vluchten ten laste gelegd.

Kerk uitgebrand

Zaterdagochtend brandde in het Californische San Gabriel een historische kerk uit.

Binnen enkele minuten verteerden de vlammen het houten dak van de eeuwenoude Sint-Gabriel Aartsengel-kerk, dat vervolgens op de kerkbanken stortte. De binnenmuren van de kerk hebben roetschade.

Veel kunstwerken gespaard

Onder meer het altaar en veel van het kunstwerk op het priesterkoor bleven gespaard: vanwege een renovatie waren ze uit de kerk verwijderd.

Er is onderzoek gedaan op het voorplein van de historische missiepost, waar de brand wellicht begon. Over de uitkomsten daarvan is nog niets bekend.

Junipero Serra

Onduidelijk is ook of er een verband is met de antiracisme-protesten, die zich recent ook richtten op heiligenbeelden. Zo werden op drie plekken beelden omvergehaald van St.-Junipero Serra, die missioneerde in de VS.

De missiepost in San Gabriel werd 249 jaar geleden door die heilige gesticht. De staf had een standbeeld van Serra uit voorzorg al buiten het zicht van het publiek geplaatst.

Mariabeelden gevandaliseerd

In hetzelfde weekend werden op twee plekken in de VS Mariabeelden gevandaliseerd.

De politie in Boston onderzoekt het in brand zetten, zaterdagavond, van een Mariabeeld bij een parochiekerk.

Volgens een melding zette een onbekende de plastic bloemen in de handen van het beeld in brand. De rook en het vuur beschadigden het beeld.

‘IDOL’

Een dag eerder was een Mariabeeld in Queens, New York, beklad. Beveiligingsbeelden tonen hoe een persoon in de vroege morgen het honderd jaar oude beeld bekladt met het woord ‘IDOL’, ‘afgod’.

Er wordt nog onderzoek gedaan naar de precieze toedracht.

Bronnen: Catholic News Service, Catholic News Agency

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.