fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Brits rapport: ‘Tijd om iets tegen christenvervolging te dóen’

KN Redactie 17 juli 2019
image
Sri Lankaanse katholieken steken bij de Sint-Sebastiaankerk in Negombo kaarsen op voor de zielenrust van de slachtoffers die daar bij de aanslag met Pasen vielen. Foto: CNS Photo - Dinuka Liyanawatte, Reuters

De Britse overheid wordt in een door haarzelf aangevraagd rapport opgeroepen om meer te doen tegen christenvervolging wereldwijd. De vrijheid van godsdienst en overtuiging moet “prioriteit blijven in het buitenlands beleid”.

In het maandag in Rome gepresenteerde rapport wordt een beeld geschetst van de wereldwijde christenvervolging tussen 2014 en 2018.

Christenvervolging is soms ‘bijna genocidaal’

In een in mei gepubliceerd tussenrapport werd al geconcludeerd dat die soms “bijna genocidaal” is; die bewoordingen zijn in de definitieve versie gehandhaafd. Ook werd destijds vastgesteld dat de vervolging grimmiger wordt, een conclusie die ook hulporganisaties Open Doors en Kerk in Nood eerder al trokken.

Ongeveer een op de drie mensen in de wereld heeft volgens het Britse rapport te maken met vervolging op religieuze gronden. Christenen zijn de meest vervolgde religieuze groep.

Westerse landen blind

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt gaf de anglicaanse bisschop Philip Mountstephen eind 2018 de leiding over het onderzoek. Dat werd uitgevoerd door Britse ambtenaren en niet-gouvernementele organisaties.

In zijn voorwoord bij het definitieve rapport noemt Mountstephen de christenvervolging een “wereldwijd fenomeen”.

Met het rapport hoopt hij de gebrekkige aandacht daarvoor recht te kunnen zetten. Landen in het Westen zijn volgens hem blind geweest voor het feit dat christenen de meest vervolgde religieuze groep ter wereld zijn.

Hij schrijft ook te hopen dat het rapport overheden en mensen ertoe aanzet “om geen toeschouwer te zijn, maar om te handelen”.

‘Politieke correctheid’

Onder de niet-gouvernementele organisaties die meewerkten aan het rapport, was ook Kerk in Nood. In een reactie zegt CDA-Kamerlid Martijn van Helvert tegen de Nederlandse tak van de hulporganisatie, dankbaar te zijn voor het rapport.

“De politiek correctheid zorgt ervoor dat in West-Europa aan elke verdrukte minderheid wordt gedacht, behalve aan de grootste vervolgde groep ter wereld: de christenen.”

‘Hard knokken’

In Nederland, stelt Van Helvert, “is het hard knokken om handen op elkaar te krijgen om in actie te komen voor vervolgde christenen”.

Ook de christenen in Nederland zouden zich er volgens het CDA-Kamerlid meer bewust van mogen zijn dat het hun geloofsgenoten zijn, die onder vervolging te lijden hebben.

Gezant voor geloofsvrijheid

Van Helvert juicht het toe dat Nederland nog deze zomer een gezant voor geloofsvrijheid zal benoemen, zoals hij eind vorig jaar met Kamerleden van de ChristenUnie en SGP in Katholiek Nieuwsblad bepleitte.

Met CU-Kamerlid Joël Voordewind vroeg hij eerder in KN al om het aanpakken van een dreigende “seculiere vooringenomenheid” en “gebrek aan religieuze geletterdheid” op het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bron: Kerk in Nood