<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Britse imams weigeren dodengebed voor aanslagplegers

KN Redactie 6 juni 2017
image
Moslims leggen bloemen neer ter herdenking van de slachtoffers van de aanslag in Londen. (Foto: AP)

Meer dan 130 Britse imams en religieuze leiders hebben hun collega’s opgeroepen om voortaan het traditionele dodengebed te weigeren voor terroristen.

Bij de aanslagen kwamen tientallen mensen om het leven.

Geen precedent

Het initiatief gaat uit van de Britse Moslimraad, de grootste koepelorganisatie van islamitische organisaties, moskeeën en instellingen in Groot-Brittannië. Zij wijst erop dat het gaat om een gebaar dat geen precedent heeft. Niet alleen weigeren de ondertekenaars voortaan het traditionele dodengebed te bidden, dat gewoonlijk voor iedere moslim wordt verricht ongeacht zijn daden, maar zij roepen ook anderen op dat te doen.

Onverdedigbaar

Vanwege de “ethische principes die kenmerkend zijn voor de Islam, zullen wij voor aanslagplegers niet meer het traditionele dodengebed verrichten en wij dringen er ook bij andere imams en religieuze autoriteiten op aan dat privilege in te trekken. Dit omdat dergelijke onverdedigbare daden compleet in tegenspraak zijn met de verheven leer van de Islam.”

Walging

“Wij, als islamitische imams en religieuze leiders, veroordelen de recente terreuraanslagen in Manchester en Londen in de meest krachtige bewoordingen. Afkomstig uit verschillende achtergronden en vanuit heel Groot-Brittannië, en de pijn van de rest van het land voelend, zijn wij samengekomen om onze ontzetting en onze walging van deze moorden in koelen bloede te veroordelen.”

Legitimiteit noch steun

“Wij zijn diep geraakt dat opnieuw een reeks terreuraanslagen in ons land is gepleegd door moordenaars die religieuze legitimatie zoeken voor hun daden. Wij willen duidelijk maken dat hun verwerpelijke acties noch legitimiteit noch onze steun hebben.”

Totaal misleid

Dat “dergelijk meedogenloos geweld werd gepleegd tijdens de ramadan, waarin de moslimwereld zich toelegt op devotie, gebed, edelmoedigheid en karaktervorming”, toont aan “hoe totaal misleid en verwijderd de terroristen zijn van ons geloof”.

Rechtvaardig oordeel

“Samen met onze vrienden en buren, rouwen wij om deze aanval op ons thuis, samenleving en volk en voelen wij de pijn om het lijden van de slachtoffers en hun families. Wij bidden tot God dat de daders in het hiernamaals geoordeeld zullen worden overeenkomstig de ernst van hun misdaden. Hun daden en opzettelijke verwerping van onze religieuze principes vervreemdt hen van iedere binding met onze gemeenschap voor wie de onschendbaarheid van ieder mensenleven het basisprincipe vormt.” (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.