fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Broeder Thijs Ketelaars nieuwe abt Egmond

Selinde van Dijk-Kroesbergen 23 juni 2020
image
Broeder Thijs Ketelaars is de nieuwe abt van de Egmondse Sint-Adelbertabdij. Foto: abdijvanegmond.nl

De benedictijnen van de Sint- Adelbertabdij in Egmond hebben broeder Thijs Ketelaars (72) tot abt gekozen. Hij volgt Gerard Mathijsen (83) op, die gedurende 39 jaar het klooster leidde. Dit maakte de abdij maandag bekend.

Ketelaars ontvangt woensdag de abtszegen uit handen van Maksymilian Nawara, abt-voorzitter van de Congregatie van de Annunciatie waartoe de Egmondse abdij behoort. Nawara zal de zegen in besloten kring toedienen. De Eucharistieviering waarin dit gebeurt, is wel via een livestream te volgen.

Lange Egmondse traditie

Al bijna duizend jaar wonen er monniken in Egmond. Zij leven in de traditie van grondlegger Benedictus in een strikt dagritme van bidden, eten, studeren en werken.

De Egmondse monniken proberen in hun eigen levensonderhoud te voorzien: ze hebben een kaarsenmakerij, een tuin, een abdijwinkel, een bibliotheek en een boekbinderij.

“Met elkaar samenleven is het mooiste, maar ook het zwaarste”
- Abt-elect Thijs Ketelaars

Eeuwige geloften en priesterwijding

Broeder Thijs Ketelaars legde in 1971 zijn eeuwige geloften af in de abdij van Egmond. In 1987 werd hij tot priester gewijd.

Waarom monnik worden?

In het Haarlems Dagblad werd hem ooit gevraagd welke argumenten hij had om anderen te bewegen ook benedictijn te worden.

“Je kunt niemand een roeping aanpraten”, zei Ketelaars. “Maar in deze tijd dringen zich zo veel keuzes op dat het heel rustgevend kan zijn om te leven met een vaste structuur en volgens vaste waarden en doelen.”

Naar binnen kijken

Het kloosterleven, zei hij, “houdt de waan van de dag buiten de deur en geeft je de kans om beter naar binnen te kijken. Bij jezelf en bij de ander”. Wel tekende hij aan: “Met elkaar samenleven is het mooiste, maar ook het zwaarste.’’