fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Broer en zus opgepakt na cyberaanval op Vaticaan

KN Redactie 18 januari 2017
image
(Foto: Flickr.com - The Preiser Project)

De Italiaanse politie heeft een broer en zus gearresteerd die te maken zouden hebben met een inbraak op computersystemen van het Vaticaan.

Giulio en Francesca Occhionero voerden een zogenaamde cyberaanval uit op computersystemen van onder meer de Pauselijke Raad voor Cultuur en een Vaticaans pension waar veel prelaten verblijven die op bezoek zijn in Rome. Ook hackten de twee computers van Italiaanse overheidsinstanties.

Weggezet op computer in VS

In totaal wisten broer en zus in te breken in zo’n 18.000 accounts en slaagden ze erin duizenden e-mails te kopiëren. De documenten werden weggezet op een computer in de Verenigde Staten. De Amerikaanse FBI startte daarop een onderzoek dat leidde tot de aanhouding van Giulio en Francesca Occhionero.

Niet op eigen initiatief

Italiaanse experts denken niet dat broer en zus op eigen initiatief handelden. Volgens hen bevatten de gestolen vertrouwelijke documenten informatie die van grote waarde zou kunnen zijn voor buitenlandse regeringen, en bedrijven of instellingen die internationaal zaken doen. (CNA)