fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

22 missionarissen vermoord in 2021

Catholic News Service 30 december 2021
image
Gelovigen tijdens de Mis in Kayah, Myanmar. In deze deelstaat van Myanmar werden op Eerste Kerstdag de lichamen van 35 katholieken gevonden. Foto: CNS Photo - Soe Zeya Tun, Reuters

De missionarissen werden om het leven gebracht in situaties van extreme armoede en oorlog, zo meldt het Vaticaanse persbureau Fides.

De term ‘missionaris’ wordt voor alle gedoopten gebruikt, legde Fides uit bij de presentatie van het jaarlijkse overzicht van priesters, religieuzen, en leken in dienst van de Kerk die in 2021 werden vermoord.

Christelijk getuigenis

Geen van de dertien priesters, een religieuze broeder, twee religieuze zusters en zes leken voerden in het oog springende acties uit”, aldus Fides. Zij getuigden slechts van hun geloof “in verarmde, vernederende sociale situaties, waar geweld de levensregel is, het gezag van de staat ontbreekt of verzwakt is door corruptie”.

“Van Afrika tot Amerika, van Azië tot Europa deelden zij het dagelijks leven met hun broeders en zusters, met alle risico’s en angsten, geweld en ontberingen van dien, en brachten door middel van kleine dagelijkse gebaren het christelijk getuigenis als een zaadje van hoop.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Paters in Nigeria en Frankrijk

Onder de 22 gedode missionarissen is onder meer de Nigeriaanse pater John Gbakaan, die op 15 januari werd gedood door gewapende mannen die zijn auto aanvielen; zijn lichaam werd langs de weg gevonden, vastgebonden aan een boom.

Ook op de lijst staat de Franse pater Olivier Maire (61), provinciaal-overste van de Montfortanen, die op 9 augustus in Saint Laurent sur Sèvre werd vermoord door een Rwandese migrant aan wie hij onderdak bood.

“Van Afrika tot Amerika, van Azië tot Europa brachten zij het christelijk getuigenis als een zaadje van hoop”

Zusters in Zuid-Soedan

De twee katholieke zusters op de lijst werden in augustus doodgeschoten bij een hinderlaag langs een snelweg in Zuid-Soedan. Mary Daniel Abut en Regina Roba waren lid van de Zusters van het Heilig Hart in het aartsbisdom Juba.

Onschuldige burgers in Myanmar

Hoewel zij niet waren opgenomen in deze lijst, verwees Fides bij de presentatie wel nadrukkelijk naar de 35 “onschuldige burgers, allen katholiek” die op 24 december in Myanmar om het leven kwamen toen zij op de vlucht waren voor gevechten in de deelstaat Kayah. De slachtoffers, onder wie ook kinderen, werden doodgeschoten door het leger en hun lichamen verbrand.

“Het feit dat de lichamen van de gedode, verbrande en verminkte mensen op eerste kerstdag werden gevonden, maakt deze afschuwelijke tragedie nog schrijnender en ziekelijker”, zei kardinaal Charles Maung Bo van het bisdom Yangon, Myanmar.

“Terwijl de rest van de wereld de geboorte van Christus met vreugde vierde, leden de mensen van het dorp Mo So onder dood, schok en verwoesting.”

https://www.kn.nl/abonnementen/