<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

500 imams tekenen ‘Islamabad Verklaring’ tegen religieuze terreur

KN Redactie 9 januari 2019
image
Foto: AsiaNews

Meer dan 500 Pakistaanse moslimgeestelijken hebben zich met de Islamabad Verklaring uitgesproken tegen religieus gemotiveerd geweld en voor godsdienstvrijheid. Zij keren zich daarmee tegen radicale stromingen die het land met dreigementen en geweld naar hun hand willen zetten.

De moslimgeestelijken waren zondag bijeen in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad bij een bijeenkomst onder verantwoordelijkheid van de Pakistaanse Ulema Council (PUC), de raad van islamitische geestelijken.

‘Keerpunt in de geschiedenis’

Volgens AsiaNews zou de verklaring een “keerpunt” betekenen in de geschiedenis van Pakistan. Die wordt de laatste decennia gekenmerkt door veelvuldig geweld tegenover religieuze minderheden, waaronder christenen en als ‘ongelovigen’ beschouwde moslimgroeperingen. De PUC sprak zich eerder uit tegen eerwraak.

Asia Bibi

De verklaring bevat ook een speciale verwijzing naar Asia Masih, beter bekend als Asia Bibi, wier doodvonnis wegens blasfemie door het Hooggerechtshof vernietigd werd. Haar zaak, die onder druk van radicale moslims herzien wordt, moet zo snel mogelijk worden afgehandeld, aldus de verklaring.

In strijd met Islam

De verklaring doet opmerkelijke uitspraken over godsdienstvrijheid. Zo veroordeelt zij moorden “onder het voorwendsel van religieus geloof” als “in strijd met de leer van de Islam”. Niemand mag zonder vorm van proces worden gedood. Die uitspraak gaat lijnrecht in tegen de sfeer van dreiging en geweld die de Pakistaanse samenleving steeds meer beheerst. In 2011 werd de minister voor minderheden, Shahbaz Bhatti, door zijn lijfwacht vermoord, omdat hij de geldende blasfemiewetten ter discussie stelde. Ook anderen zijn daarom vermoord. Zijn lijfwacht, later ter dood veroordeeld en terechtgesteld, wordt door radicale moslims als een held vereerd en ten voorbeeld gesteld.

Godsdienstvrijheid

Iedere gelovige, stelt de verklaring, ongeacht religie of overtuiging, heeft het grondwettelijke recht in Pakistan te leven naar eigen culturele en godsdienstige normen. Dat betekent ook dat ieder materiaal dat oproept tot religieuze haat dient verboden te worden. De opstellers erkennen dat Pakistan een multi-etnisch en multireligieus land is. “Daarom is het de verantwoordelijkheid van de regering om het leven en het eigendom van niet-islamitische inwoners te beschermen.” Ook dient zij ieder die de heilige plaatsen van niet-moslims bedreigt daadkrachtig aan te pakken.

Actieplan tegen terreur

De verklaring roept de regering op het eerder aangenomen Nationale Actieplan tegen extremisme ten uitvoer te brengen. De moslimgeestelijken hebben 2019 uitgeroepen tot het jaar “waarin terreur, extremisme en sektarische geweld uit Pakistan wordt gebannen”. (AN)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.