<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Aartsbisschop Oekraïne spreekt zich uit na oplaaien conflict: ‘Sussen van de agressor vergroot zijn honger’

Catholic News Service 20 augustus 2019
image
Oekraïense soldaten kijken naar een politiek debat. Foto: CNS Photo - Gleb Garanich, Reuters

De belangrijkste aartsbisschop van de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk waarschuwt tegen het “sussen van de agressor”, nu de gevechten met separatisten in het oosten van het land weer oplaaien.

“We proberen met moeite onze oorlogswonden te genezen, maar dit zal geen effect hebben totdat de agressor stopt met het toebrengen van deze wonden”, aldus aartsbisschop Svjatoslav Sjevtsjoek van Kiev. “Vrede betekent in geen geval capitulatie en onderwerping, dit zou een imitatie-vrede zijn, met gevolgen die erger zijn dan oorlog. Het zou gewoon een ander soort wond zijn.”

Nieuwe bewegingen conflict

Internationale waarnemers rapporteerden onlangs nieuwe bewegingen en raketvuur vanuit de door separisten beheerste gebieden in Oost-Oekraïne. De aartsbisschop sprak hierna op 14 augustus met het Oekraïense persbureau censor.net.

Hij vertelt dat het conflict rondom de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loehansk een “levend litteken” heeft geslagen in zijn Kerk. Elf parochies staan nu onder controle van de separatisten, waardoor de bisschop ze al vijf jaar niet meer kan bezoeken. Nog vijf andere parochies, op de in 2014 door Rusland geannexeerde Krim, staan nu onder “persoonlijke zorg” van het Vaticaan, vertelt Sjevtsjoek.

“Ik heb geprobeerd te spreken voor de lijdenden in deze oorlog en over te brengen hoe ware vrede zou moeten zijn”, zegt de Oekraïense kerkleider.

De pijn van het volk

“We weten vanuit de geschiedenis dat het sussen van de agressor vooral zijn honger vergroot. Het is erg belangrijk om te spreken over de pijn die het volk lijdt. Het is belangrijk wanneer we met zulk een aanvaller onderhandelen, ons de ogen van een moeder te herinneren die haar zoon in de oorlog heeft verloren. We moeten de stem zijn van deze slachtoffers.”

De Verenigde Naties stellen dat tot nu toe 13.000 soldaten en burgers gedood, en 30.000 anderen gewond zijn geraakt in het Oost-Oekraïense conflict. 60.000 Oekraïense soldaten blijven op hun posten in de 400 kilometer lange loopgraven aan het front. Aan de andere kant liggen 35.000 separatisten, huurlingen en Russische soldaten.

Grote uitdaging

Sinds het staakt-het-vuren van 21 juli zijn al 25 keer de afspraken geschonden. Aartsbisschop Sjevtsjoek is blij met de prioriteiten van de nieuwe president Volodymyr Zelenskiy, die de oorlog “zijn grootste uitdaging” noemde en in gesrpek ging met de Oekraïens-katholieken.

“Oekraïne lijdt vanwege een agressor die onze staat wil vernietigen. Een staat die niet alleen ons gemeenschappelijk goed is, maar voor alle mensen, onafhankelijk van hun religie of nationaliteit,” aldus de aartsbisschop.

De Oekraïense oosterse en Latijns-katholieke Kerken tekenden op 25 juli met vijftig andere religieuze organisaties een petitie aan de Verenigde Naties, de EU en internationale organisaties.

Ze drongen er bij Rusland op aan krijgsgevangenen vrij te laten en de “politieke vervolging” op de Krim en in Oost-Oekraïne te stoppen. Ook de vrijheid van religie en toelating van internationale waarnemers werd geëist.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.