<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Aartsbisschop pleit voor betere banden tussen Vaticaan en Rusland

Catholic News Service 11 november 2021
image
De Vaticaanse minister van Buitenlandse Zaken aartsbisschop Paul Gallagher en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. Foto: CNS photo - Yuri Kochetkov, pool via Reuters

Tijdens zijn eerste bezoek aan Rusland zei de Vaticaanse minister van Buitenlandse Zaken dat de onderlinge betrekkingen “gestaag zijn versterkt”, maar hij voegde eraan toe dat meer samenwerking de wereldgemeenschap ten goede zou kunnen komen.

Aartsbisschop Paul Gallagher, Vaticaans secretaris voor de betrekkingen met de staten, bezocht Moskou van 8 tot 10 november en ontmoette zowel premier Michail Misjustin als minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

Vooruitgang

Tijdens een persconferentie op 9 november met Lavrov zei aartsbisschop Gallagher dat zij “de vele bilaterale onderwerpen en internationale kwesties van wederzijds belang voor de Heilige Stoel en de Russische Federatie” hadden besproken. Gallagher signaleerde vooruitgang in de onderlinge betrekkingen, maar zei ook dat er nog “stappen kunnen worden gezet om een positief antwoord te geven op de vele problemen die de wereld vandaag ervaart”.

Inzet voor vrede

“Gezien de voortdurende zorg van de Heilige Stoel voor conflictsituaties en haar inzet voor vrede en steun aan bevolkingsgroepen in nood, heb ik de minister van Buitenlandse Zaken verzekerd van de bereidheid van de Heilige Stoel om vredesinitiatieven te steunen”, aldus de aartsbisschop.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“De Russische Federatie heeft de mogelijkheden om spanningen in conflictsituaties te verminderen, zodat de mensen die het slachtoffer zijn van die conflicten in veiligheid kunnen leven en hun fundamentele mensenrechten gewaarborgd zijn.”

Syrische burgeroorlog

In antwoord op een vraag over Syrië zei Gallagher dat het Vaticaan de door de VN bemiddelde besprekingen om een nieuwe grondwet voor het land op te stellen, “van vitaal belang” vindt. “We hopen dat alle betrokken partijen zullen samenwerken zodat ze succesvol kunnen zijn en dat er uiteindelijk een politieke oplossing komt”, om vrede te brengen na meer dan 10 jaar oorlog en om vluchtelingen, waaronder veel christenen, in staat te stellen naar huis terug te keren.

Migratiecrisis Wit-Rusland

Gevraagd naar de crisis met migranten, voornamelijk uit het Midden-Oosten en Azië, die van Wit-Rusland naar Polen en Litouwen proberen over te steken, vertelde Lavrov de verslaggevers dat de Europese Unie een uniform beleid zou moeten hebben voor het omgaan met migratiestromen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Hij merkte op dat de EU financiële bijstand verleent aan Turkije in ruil voor het verhinderen dat migranten en vluchtelingen de oversteek naar Griekenland maken, “dus waarom zouden we deze bijstand niet aan Wit-Rusland geven zodat mensen daar blijven en niet de oversteek naar de Europese Unie willen maken?”

Uitgelokte crisis

De Europese Unie, de NAVO en de Verenigde Staten stellen dat de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko migranten naar de grens duwt om een crisis uit te lokken, als wraak voor de sancties die de EU tegen zijn regering heeft genomen na een hardhandig optreden tegen betogers in 2020. Rusland is een van de weinige bondgenoten van Wit-Rusland.

Wat betreft “de onmiddellijke crisis die zich afspeelt aan de grenzen tussen Wit-Rusland, Litouwen en Polen”, zo zei aartsbisschop Gallagher, is het standpunt van de Heilige Stoel helder en ongewijzigd: naties moeten “hun verantwoordelijkheid nemen met betrekking tot migranten en vluchtelingen”.

Menselijke aanpak

Naties moeten volgens hem adequaat reageren op “wat duidelijk een zeer ernstige humanitaire crisis is. We weten dat de Kerk, bijvoorbeeld in Polen, steeds kritisch is geweest over de aanpak van de autoriteiten en heeft geprobeerd een meer menselijke aanpak aan te moedigen”.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.