<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Afrikaanse bisschoppen willen meer internationale steun voor armen

KN Redactie 23 april 2022
image
Zuid-Soedanese vrouwen helpen met het uitladen van voedsel op 6 oktober 2021. Foto: CNS - Paul Jeffrey

Afrikaanse bisschoppen willen dat ministers van financiën wereldwijd maatregelen nemen die een einde maken aan het isolement van arme en kwetsbare mensen. Zij deden deze week een oproep in aanloop naar de bijeenkomsten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank.

Tijdens de bijeenkomsten die op 22 en 23 april plaatsvinden zullen het IMF en de Wereldbank zich buigen over de problematiek na de wereldwijde coronapandemie. Veel landen kampen met hoge inflatie als gevolg van die pandemie. Daarnaast hebben ze te maken met de gevolgen van de uitgebreide economische sancties tegen Rusland als reactie op de oorlog in Oekraïne.

Op 20 april kwamen al de ministers van financiën van rijke en ontwikkelingslanden samen.

Waardigheid van de mens

“We hebben goede hoop dat afgevaardigden op de bijeenkomsten niet alleen bijeenkomen om de wereldeconomie te bespreken in termen van wat die produceert”, zei bisschop Sithembele Sipuka van Umtata (Zuid-Afrika), vicevoorzitter van SECAM, de koepel van Afrikaanse bisschoppenconferenties.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De bisschop hoopt dat er ook aandacht is voor hoe de wereldeconomie “het leven raakt en bevordert, de waardigheid van de menselijke persoon beschermt en de integriteit van de schepping beschermt”.

Minst gevaccineerd

In de verklaring sprak hij ook namens de bisschoppen de bezorgdheid uit over het feit dat hoewel de pandemie de hele planeet heeft getroffen, ze onthulde “hoe verdeeld en ongelijk onze wereld is”, omdat de hulp ongelijk is verdeeld.

image
De 53-jarige Sunnyboy Moseboa bereid hier op 27 februari 2022 koeienpoten voor de verkoop in het Zuid-Afrikaanse Diepkloof. Foto: CNS - Siyabonga Sishi, Reuters

“We zijn bezorgd dat onze regio de minst gevaccineerde ter wereld blijft, waardoor onze mensen worden blootgesteld aan nieuwe uitbraken van het coronavirus”, schrijft Sipuka. Hierdoor wordt de crisis verlengd en de economie verstoord, aldus de bisschop.

Grote zorgen

Eric LeCompte, directeur van een Amerikaanse alliantie van religieuze ngo’s die samenwerken met SECAM, zei dat de bisschoppen vinden dat het tijd is om beter tegemoet te komen aan de behoeften van Afrika.

Tijdens de pandemie werd Afrika met ernstig banenverlies geconfronteerd en werd duidelijk dat de extreme armoede significant zou toenemen, zei hij. Maar er gebeurde niets.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Dit is een grote zorg van de bisschoppen in Afrika”, voegde hij er in een interview met persbureau CNS aan toe. “We willen nauwer samenwerken in wereldwijde belangenbehartiging, waarbij wordt gekeken naar alle veranderingen en alle oplossingen die nodig zijn om dit soort problemen aan te pakken.” Ook willen ze de getroffenen in Afrika een stem geven.

De verklaring van de Afrikaanse bisschoppen herhaalde de oproep van paus Franciscus over de noodzaak van een economie die “leven geeft in plaats van een die doodt”.

Schuldenlast

Het negatieve effect dat schuldenlasten hebben op Afrikaanse naties, baart de bisschoppen ook zorgen. Het percentage van de schuldenlast als aandeel van de Afrikaanse economie steeg van zestig naar zeventig procent. Dit komt door dalende inkomsten vanwege de pandemie en stijgende uitgaven.

Van de ruim 600 miljard euro die het IMF in 2021 beschikbaar stelde in de vorm van zogeheten SDR’s ging zo’n 370 miljard naar rijke landen. Afrika ontving slechts 30 miljard euro.

Brede plannen

De bisschoppen stelden voor een nieuw proces voor de toewijzing van SDR’s in te stellen “op een niveau dat voldoende is om de middelen aan Afrika ten minste te verdrievoudigen ten opzichte van de laatste keer”.

Verder riepen de bisschoppen op om levensvatbare, brede plannen op te stellen waardoor Afrika uit zijn economische crisis komt. Zulke plannen zouden tevens helpen bij het behalen van onder meer de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling en de doelen van het klimaatakkoord van Parijs.

Bron: CNS

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.