<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Asia Bibi: ‘Ik heb iedereen vergeven’

Peter Doorakkers 26 februari 2020
image
Archiefbeeld uit 2010: de dochters van Asia Bibi tonen een foto van hun moeder. Foto: CNS Photo - Adrees Latif, Reuters

Asia Bibi, de katholieke Pakistaanse die na jaren in een dodencel werd vrijgesproken van godslastering, heeft iedereen die haar heeft geschaad “compleet” vergeven. Dat zegt ze in een interview met La Croix.

Ze vertelt daarin te begrijpen dat er mensen zijn die bepaalde zaken niet kunnen vergeven, maar wilde zelf een voorbeeld stellen: “Eerst aan mijn dochters, zodat zij weten dat hun moeder in staat was zo’n besluit te nemen, en vervolgens aan de hele wereld.”

‘Belangrijk om compleet te vergeven’

Haar inspiratie daarvoor haalde ze uit haar geloof: “Ik wist, door het Evangelie, dat als wij degene die ons kwetst niet vergeven, wij niet vergeven worden voor het kwaad dat we doen. Het was belangrijk voor me compleet te vergeven.”

Tijdens haar gevangenschap schonk haar geloof haar de kracht “om alle beproevingen te doorstaan en het heeft me hoop gegeven. Ik had niet in leven kunnen blijven als ik geen geloof had gehad”.

Tekens van God

Tijdens haar gevangenschap ontving Bibi naar eigen zeggen tekens van God. Ze vertelt onder meer over een vogeltje dat kort na haar doodvonnis op de vensterbank van haar cel landde.

“De vogel keek naar me. Ik vroeg hem, ‘Kom je van de Heer?’. Hij bewoog zijn kop. Toen zei ik: ‘Ook ik heb een boodschap voor God; zeg hem dat zijn dienaar in alle vertrouwen op Hem wacht.’ Sinds die dag heb ik nooit betwijfeld dat de rechtvaardigheid op een dag zou triomferen en dat ik vrijgelaten zou worden. Deze vogel kwam drie jaar lang iedere nacht op dezelfde tijd terug.”

In 2010 ter dood veroordeeld, in 2018 vrijgesproken

Asia Bibi werd in 2009 opgepakt na een beschuldiging dat zij de islamitische profeet Mohammed zou hebben beledigd. Ze heeft zelf altijd volgehouden onschuldig te zijn, maar werd in 2010 toch ter dood veroordeeld.

In 2018 werd ze wegens onvoldoende bewijs definitief vrijgesproken, waarna ze vorig jaar uitweek naar Canada.

Asiel in Frankrijk?

Haar verblijfstermijn in Canada loopt echter af. Bibi zegt in het interview van plan te zijn politiek asiel aan te gaan vragen in Frankrijk. De Franse hoofdstad Parijs benoemde haar maandag nog tot ereburger van de stad.

Haar eerste doel is nu, zo zegt ze, om weer gezond te worden, “want mijn lichaam heeft veel geleden tijdens deze jaren van gevangenschap”.

‘Deze Pakistani’s helpen bevrijden’

Daarna hoopt ze anderen te kunnen helpen die onder de beruchte Pakistaanse blasfemiewet in staat van beschuldiging zijn gesteld of vastzitten: “Ik wil deze Pakistani’s helpen bevrijden en hun boodschap over de wereld verspreiden.”

‘Zwaard van Damocles’ boven hoofd minderheden

Bibi publiceerde eerder dit jaar haar autobiografie Enfin libre! (‘Eindelijk vrij!’), die ze schreef met hulp van de Franse journaliste Isabelle-Anne Tollet.

In het boek stelt ze dat de christelijke minderheid nog steeds wordt vervolgd in Pakistan. “Ook na mijn vrijheid lijkt het klimaat niet te zijn veranderd en kunnen christenen allerlei wraakacties verwachten.”

Ze noemt de Pakistaanse blasfemiewetten een “zwaard van Damocles” dat boven het hoofd van religieuze minderheden hangt.

Lees meer:

Onze berichtgeving over de zaak Asia Bibi
Het hele interview met Asia Bibi in La Croix (Engels)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.