<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Australië wil discriminatie op basis van religie gaan verbieden

Catholic News Agency 8 juli 2019
image
Archiefbeeld: Australische pelgrims wonen het angelusgebed van paus Franciscus bij in Rome Foto: Lucía Ballester/CNA

De Australische coalitieregering heeft een wetsvoorstel gepresenteerd waarmee discriminatie op basis van religie strafbaar wordt gesteld.

Het voorstel is een verkiezingsbelofte van de centrumrechtse regeringscoalitie, die in mei bij de parlementsverkiezingen een verrassende overwinning behaalde.

De nieuwe wetgeving komt in de plaats van de bestaande regels omtrent religieuze vrijheid, huwelijk, liefdadigheid en de bestrijding van discriminatie. Zo zullen religieuze groepen niet meer verplicht zijn om bijvoorbeeld mee te werken aan een huwelijk tussen stellen van hetzelfde geslacht.

Commissaris voor godsdienstvrijheid

Bij de wet hoort ook een nieuwe functie: een ‘commissaris voor godsdienstvrijheid’, die toezicht moet houden op de naleving ervan.

Een woordvoerder van premier Scott Morrison zei in december dat “Australië een plaats is waar discriminatie op basis van iemands’ identiteit – waaronder religieuze identiteit – niet door de beugel kan.”

“Het is ook een plaats waar we de rechten van religieuze instellingen en de daarbij horende religieuze ethiek, respecteren. Onze wetten moeten deze waarden weerspiegelen”, aldus de woordvoerder.

Op gelijke voet met andere soorten discriminatie

Met de plannen wil de Australische regering ook godsdienst en religieuze activiteiten beschermen, zoals dit reeds het geval is voor ras of geslacht. De overheid hoopt daarmee onder meer te voorkomen dat groeperingen die tegen het homohuwelijk zijn, beroofd worden van hun hun liefdadigheidsstatus.

De regering heeft bij de totstandkoming van het voorstel de Australische Commissie voor Wetsherziening verzocht advies uit te brengen over hoe tegenstrijdige rechten met betrekking tot religieuze vrijheid en LHBT-rechten, in een juiste evenwicht moeten worden gebracht.

Fel debat

In Australië wordt de laatste jaren fel gedebatteerd over thema’s als religieuze vrijheid, biechtgeheim, en homohuwelijk.

Aartsbisschop Anthony Fisher van Sydney merkte vorig jaar op dat vrijheid van godsdienst in Australië niet altijd vanzelfsprekend is. “Machtige belangengroeperingen trachten gelovigen en religies te marginaliseren, vooral christenen. Men wil ze uitsluiten van het publieke leven.”

Fisher doelde daarmee op het belemmeren van financiering van confessionele scholen, ziekenhuizen en welzijnsinstellingen, door het bijvoorbeeld schrappen van de liefdadigheidsstatus.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.