fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Australisch Hooggerechtshof geeft kardinaal Pell laatste kans

Sanne Gerrits 14 november 2019
image
Kardinaal Pell gefotografeerd in Rome in 2014 (Foto: CNS photo/Robert Duncan)

Het Australische Hooggerechtshof heeft besloten de 78-jarige kardinaal George Pell een laatste kans te geven tegen zijn veroordeling te betogen in vijf gevallen van kindermisbruik.

Rechters van het Hooggerechtshof Michelle Gordon en James Edelman kondigden 13 november aan het hoger beroep van de kardinaal door te hebben gestuurd naar het volledige zevenkoppige gerechtshof.

Het volledige Hooggerechtshof beslist

De ongebruikelijke stap betekent dat het volledige Hooggerechtshof zal beslissen of zij het beroep zullen horen en het pleidooi zullen aanhoren over de vernietiging of de handhaving van het vonnis.

De rechters hebben de advocaten van Pell tot 8 januari gegeven om hun argumenten in te leveren en gaven de aanklagers tot februari de tijd om te reageren. Data voor de hoorzitting zijn nog niet bekend gemaakt, maar deze zal waarschijnlijk niet voor maart plaatsvinden.

Reactie Vaticaan

Matteo Bruni, woordvoerder van het Vaticaan, zei dat “het Vaticaan zijn vertrouwen in het Australische rechtssysteem wil herhalen en het besluit van het Hooggerechtshof om het beroep van kardinaal Pell aan te nemen erkent, zich er van bewust dat de kardinaal altijd zijn onschuld heeft volgehouden.”

“Tegelijkertijd bevestigt de Heilige Stoel nogmaals zijn nabijheid aan allen die hebben geleden onder seksueel misbruik door leden van de geestelijkheid”, aldus Bruni.

In de gevangenis voor kindermisbruik

In december oordeelde een jury unaniem dat Pell schuldig was aan het seksueel misbruiken van twee 13-jarige koorknapen van de Sint-Patrickskathedraal in Melbourne in de jaren ’90. In augustus bleef de veroordeling twee tegenover één overeind staan bij een rechterlijk panel in het Hof van Beroep in Victoria.

Als het Hooggerechtshof de zaak niet in behandeling neemt, zal kardinaal Pell, die sinds februari in de gevangenis van Melbourne vastzit, zijn straf moeten uitzitten, die tot 2022 loopt.

Opties voor de rechtbank

Als het volledige Hof besluit de zaak niet aan te nemen, zal iedere rechter voor zich zijn eigen besluit beargumenteerd opschrijven; de meerderheid zal dan bepalen. Het Hof heeft een aantal opties: De twee eenvoudigste zijn het hoger beroep afwijzen, waardoor Pell zijn straf moet uitzitten, of vrijspraak, waarbij Pell onmiddellijk zal worden vrijgelaten.

“Het Hooggerechtshof heeft twee vragen”, aldus Melbournese advocaat Michael Bradley in een artikel op crickey.com.au. “Het kan bepalen dat er een vraag is gerezen van juridische betekenis die moet worden behandeld, wat betreft de manier dat een beroepshof zaken heeft behandeld bij hoger beroep met jurybeoordeling.”

Dit zou draaien om de toets die de beroepsrechters zichzelf zouden moeten afnemen wanneer de “veiligheid” van een vonnis wordt overwogen. Verwacht wordt dat beide partijen in de zaak met argumenten zullen komen of kardinaal Pell wel jongens in de sacristie van de kathedraal had kunnen misbruiken direct na de Mis met al die liturgische kleding aan en hoe dat zich verhoudt tot de bewijslast.

Mogelijke ongerechtigheid

De tweede vraag is of er een ongerechtigheid is begaan. “Het Hooggerechtshof heeft zelf herhaaldelijk gezegd dat, naast alle technische juridische gronden, een beroepshof een criminele veroordeling moet vernietigen als het inhoudt dat ongerechtigheid is geschied. Als er bij de rechters serieuze twijfel bestaat, dan zouden de juryleden dit ook moeten hebben gehad”, schreef Bradley.

Het Hooggerechtshof zou ook een nieuw proces kunnen aankondigen of de zaak terug kunnen sturen naar het Hof van Victoria ter verdere overweging.

Bisschoppenconferentie: Een lang proces wordt verlengd

Aartsbisschop Mark Coleridge van Brisbane, voorzitter van de Australische bisschoppenconferentie, zegt dat kardinaal Pell zijn recht op beroep dat alle Australiërs hebben heeft uitgeoefend.

“Dit zal verlengen wat al een langdurig en moeilijk proces is geweest, maar we kunnen enkel hopen dat het beroep zo snel mogelijk gehoord zal worden en dat het besluit van het Hooggerechtshof duidelijkheid en een oplossing voor allen zal brengen”, aldus de aartsbisschop.

Duidelijkheid als oplossing

Aartsbisschop Anthony Fisher van Sydney verwelkomde het besluit van het Hooggerechtshof om het beroep van de kardinaal te overwegen en drukte hoop uit dat het proces doelmatig zal zijn.

“De kardinaal heeft altijd zijn onschuld volgehouden en blijft dit doen. Het verdeelde oordeel van het Beroepshof laat de verdeelde mening onder juryleden, juridische commentatoren en binnen onze gemeenschap zien”, zei aartsbisschop Fisher.

“Veel vragen blijven bestaan en het is passend dat deze zullen worden onderzocht in onze hoogste rechtbank.”

Ondersteuning voor alle getroffenen

Hij zei dat de Kerk zal blijven doorgaan met de pastorale ondersteuning die zij biedt aan kardinaal Pell in de gevangenis en eenieder wil blijven ondersteunen die “zijn getroffen door de gevolgen van vandaag”.

De vader van het tweede slachtoffer in de zaak, nu gestorven door een overdosis drugs, was volgens zijn advocaten zeer aangedaan.

Kerkrechtelijk onderzoek

Op 27 februari, net na het vonnis bekend werd dat kardinaal Pell naar de gevangenis moest, kondigde de Congregatie van de Geloofsleer aan een kerkrechtelijk onderzoek te beginnen naar de kardinaal. De congregatie behandelt het kerkelijke proces voor beschuldigingen van kindermisbruik door leden van de geestelijkheid.