<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Australische media voor rechter om overtreden publicatieverbod tijdens proces Pell

Catholic News Agency 10 november 2020
image
De Australische kardinaal George Pell werd in april unaniem vrijgesproken wegens gebrek aan overtuigend bewijs. De Australische Hoge Raad oordeelde toen dat er “een significante mogelijkheid” was dat een onschuldige persoon was veroordeeld. Foto: CNS photo - Paul Haring

Enkele Australische media en journalisten staan deze week terecht wegens het overtreden van het publicatieverbod dat werd uitgevaardigd tijdens het proces tegen kardinaal George Pell. 

Pell werd eerder dit jaar vrijgesproken van seksueel misbruik van minderjarigen.

Volgens persbureau AP zouden in totaal achttien journalisten en twaalf mediaorganisaties te maken kunnen krijgen met strafmaatregelen, waaronder gevangenisstraffen of boetes, als ze schuldig worden bevonden door het Hooggerechtshof van de staat Victoria.

Verbod op verslaggeving

De rechtbank van Victoria verbood in juni 2018 verslaggeving in de media over het proces van Pell. Dat gebeurde op verzoek van de aanklager. Hiermee wilde de rechtbank voorkomen dat berichten over het vonnis zouden leiden tot beïnvloeding van een tweede proces.

De eerste rechtszaak tegen Pell liep in de vroege herfst van 2018 vast. In december 2018 werd hij veroordeeld tijdens een nieuw proces dat vijf weken duurde.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Pell kreeg zes jaar gevangenisstraf. Hij zat dertien maanden vast voordat zijn veroordeling werd vernietigd en hij werd vrijgelaten in april 2020.

Controversieel

Het controversiële publicatieverbod voor de media was van toepassing op alle staten en territoria van Australië, en gold voor iedere mediaformaat dat binnen Australië toegankelijk is.

Verschillende internationale media, waaronder CNA, brachten wel nieuws over het proces en het vonnis, maar waren soms genoodzaakt om de online-berichtgeving in Australië niet te plaatsen, om te voldoen aan het gerechtelijk bevel.

Toch berichten

Op 11 december 2018 meldde de Amerikaans mediakanaal The Daily Beast, voor het eerst dat Pell unaniem schuldig was bevonden door een jury. Die oordeelde dat hij in 1996, toen hij aartsbisschop van Melbourne was, twee misdienaars zou hebben misbruikt.

Sommige Australische media probeerden via omwegen te berichten over het vonnis. Volgens AP moedigde radiojournalist Chris Smit zijn luisteraars aan om op Google een search te doen naar berichten over het vonnis in internationale media.

‘Gecensureerd’

Andere media pakten het anders aan. De Australische krant The Herald Sun publiceerde op 12 december 2018 een voorpaginaverhaal onder de kop ‘CENSORED’, waarin stond dat “de wereld een heel belangrijk verhaal leest dat relevant is voor inwoners uit de staat Victoria”: “The Herald Sun mag geen details over dit belangrijke nieuws publiceren. Maar geloof ons, het is een verhaal dat verdient om gelezen te worden.”

Mogelijke straffen

De betreffende journalisten en mediaorganisaties riskeren een gevangenisstraf van vijf jaar en boetes die kunnen oplopen tot ruim 60.000 euro voor individuen en bijna 500.000 Australische dollars (308.499 euro) voor bedrijven.

Het proces, dat virtueel en zonder jury plaatsvindt vanwege coronabeperkingen, zal naar verwachting twee of drie weken duren.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.