<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

België rouwt vandaag om slachtoffers overstromingen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 20 juli 2021
image
Reddingswerkers in Pepinster, een door overstromingen zwaar getroffen plaats in België. Foto: CNS Photo - Yves Herman, Reuters

Met het luiden van de kerkklokken, loeiende sirenes, de vlaggen halfstok en een minuut stilte houdt België vandaag een dag van nationale rouw. Hiermee staan onze zuiderburen stil bij de slachtoffers van de watersnoodramp van de afgelopen week.

Bisschop Jean-Pierre Delville van Luik riep zaterdag op om vandaag rouwvieringen te houden voor de dodelijke slachtoffers en hun families. Hij vraagt te bidden voor iedereen die onder deze ramp lijdt, net als voor degenen die hun uiterste best hebben gedaan om anderen in deze noodsituatie te helpen.

Bisschop Delville ging zelf vanochtend al voor in een rouwviering in de kathedraal van Luik. De vicaris-generaal, kanunnik Eric de Beukelaer, vierde om 10.00 uur een Mis in de Sint-Hubertuskerk in Wegnez (Pepinster), in het hart van een van de meest getroffen regio’s van de provincie Luik.

‘Alles is weer verloren gegaan’

De overstromingen die vorige week in delen van België, Duitsland en Nederland plaatsvonden, veroorzaakten enorme schade. In België is het dodental opgelopen tot 31. Er zijn nog 163 mensen vermist. In Duitsland stond het dodental eergisteren op 157 en werden nog zeker 150 mensen vermist.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Louis Stassen, pastoor-moderator in Voeren (bisdom Hasselt) was actief betrokken bij de bestrijding van de wateroverlast in Moelingen en omstreken. Hij vertelt dat daar geen doden zijn gevallen, maar de schade is enorm. “Drie jaar geleden waren er ook overstromingen. We hebben alles gerenoveerd en nu is alles weer verloren gegaan.”

Rouwvieringen zijn er niet nodig, zegt de pastoor, maar uiteraard rouwt men mee met het hele Belgische volk.

Hulpverlening

Bij navraag vertelde persvoorlichter van het bisdom Luik, Marc Dahm, dat hij op dit moment nog niet kon zeggen hoeveel kerken er beschadigd zijn. Wel zei hij dat bijzonder veel mensen anderen te hulp zijn geschoten.

Ook zamelen verschillende dekenaten van het bisdom geld in om slachtoffers te helpen. Zo willen ze warme maaltijden aanbieden aan mensen die zonder gas, water en elektriciteit zitten, de huur betalen voor de mensen die hun huizen niet meer in kunnen en administratieve en juridische bijstand verlenen aan de meest kansarmen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Bisschop Delville dankt iedereen voor zijn inzet, in het bijzonder de pastoors en pastoraal werkers in de gebieden die het zwaarst door de overstroming zijn getroffen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.