fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Belgische bisschoppen hebben nieuwe datum voor hun ad limina-bezoek

Selinde van Dijk-Kroesbergen 8 februari 2022
image
De Belgische bisschoppenconferentie heeft het geplande ad limina-bezoek doorgeschoven naar eind september 2022. Foto: Kerknet

De Belgische bisschoppen hebben een nieuwe datum voor hun ad limina-bezoek afgesproken met de prefectuur van het Pauselijk Huis. Het uitgestelde bezoek aan Rome zal van 26 september tot 1 oktober plaatsvinden.

Het bezoek stond aanvankelijk gepland voor begin deze maand. De bisschoppen vonden het onverstandig om in de huidige besmettingsgolf van de omicronvariant gedurende deze week de vele geplande ontmoetingen door te laten gaan. Ze vroegen om uitstel van hun bezoek.

In het verleden vond een ad limina-bezoek eens in de vijf jaar plaats. Maar door het toegenomen aantal bisschoppen wereldwijd werd eens in de tien jaar eerder de regel. Door de coronapandemie is ook deze termijn verlengd: het laatste ad limina-bezoek van de Belgische bisschoppen vond in 2010 plaats.

Nederlands bezoek

De Nederlandse bisschoppen hebben vanwege de pandemie hun geplande ad limina-bezoek al twee keer uitgesteld. Volgens de laatste planning stond hun bezoek geboekt van 31 januari tot en met 5 februari 2022. Ook zij vonden het onverantwoord om gezien de coronasituatie naar Rome te reizen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Het is nog onbekend naar welke datum hun bezoek zal doorschuiven. De laatste keer dat de Nederlandse bisschoppen in het kader van een ad limina-bezoek in Rome waren, was in 2013.

Ad limina

De naam van het bezoek komt uit het Latijn: Visitatio ad Limina Apostolorum betekent ‘bezoek aan de drempel van de apostelen’. Tijdens het bezoek eren de bisschoppen de heiligen Petrus en Paulus door een bezoek te brengen aan de graven van deze apostelen. Daar vieren ze volgens de traditie gezamenlijk de Mis.

Gewoonlijk ontmoeten bisschoppen bij een ad limina-bezoek ook de paus, met wie ze spreken over de situatie van de Kerk in hun land. Ook gesprekken met verschillende departementen van de Romeinse curie, het bestuursapparaat van de Kerk, zijn onderdeel van een ad limina-bezoek.

Bron: Kerknet