De zes bisdommen van de Amerikaanse staat Illinois zouden de namen 500 van de 685 van misbruik verdachte clerici hebben verzwegen. Dat stelt een tussenrapport van hoofdaanklager Lisa Madison.
Madison startte het onderzoek in augustus naar aanleiding van het schokkende Pennsylvania-rapport dat deze zomer voor opschudding zorgde. Het rapport beschuldigd de zes bisdommen van het in de steek laten van slachtoffers, het eigen beleid niet nakomen en het onvoldoende rapporteren van misbruik. Het noemt echter geen nadere details over de bevindingen.
Volgens het rapport is het OM honderden keren benaderd via een speciaal meldpunt. Veel respondenten zeiden misbruikslachtoffer te zijn. “In veel gevallen heeft het seksueel misbruik als kind het leven van mensen verwoest. Overlevenden meldden worstelingen met alcoholisme, druggebruik, psychische problemen en zelfmoordpogingen. Ze spraken over mislukte carrières, gebroken huwelijken en slechte relaties met naasten, waaronder hun kinderen”, aldus het rapport.
Volgens het rapport vertelden sommige slachtoffers dat zij het misbruik bij hun bisdom hadden gemeld. “De meesten van hen vertelden dat het bisdom niets deed tegen de clerici die van misbruik werden beschuldigd of niets lieten horen als werd gevraagd om informatie over de beschuldigde.” In de ogen van de slachtoffers blijft de katholieke Kerk nog steeds in gebreke tegenover decennia van seksueel misbruik.
Het rapport meldt niet hoeveel slachtoffers het meldpunt hebben benaderd of hoeveel zeiden bij de bisdommen geen gehoor te hebben gevonden.
De zes bisdommen van Illinois zijn Chicago, Belleville, Joliet, Peoria, Rockford en Springfield. Eerder hadden zij samen 185 namen gepubliceerd van clerici en kerkelijke medewerkers die “geloofwaardig” zijn beschuldigd van misbruik. Maar de namen van 500 andere beschuldigden zijn volgens het rapport niet gepubliceerd.
Het is onduidelijk uit welke periode de bewuste beschuldigingen stammen of welke periode wordt onderzocht. Het Pennsylvaniarapport besloeg de afgelopen 70 jaar. De namen die niet zijn gepubliceerd betreft clerici die niet overtuigend waren of niet zijn onderzocht. Dat laatste gebeurde volgens het tussenrapport meestal wanneer een beschuldigde was overleden of eerder al was uitgetreden uit het ambt.
Enkele beschuldigingen zouden onvoldoende zijn onderzocht. Ook zouden verschillende gevallen onterecht niet zijn gemeld bij de politie.
Hoewel het rapport slechts een tussenstand geeft, zou er voldoende aanwijzing zijn te concluderen dat “de bisdommen de misbruikcrisis niet zelfstandig kunnen oplossen”. “Ook al zijn juridische stappen reeds lang verjaard heeft de katholieke Kerk de mogelijkheid en de morele verantwoordelijkheid tegenover slachtoffers om hen te ondersteunen en snel actie te ondernemen om misbruikplegers te verwijderen. De maatregelen van de katholieke Kerk zouden altijd slachtoffergericht moeten zijn en met het doel daders op een transparante manier verantwoordelijk te houden.”
Het aartsbisdom Chicago liet in een reactie weten dat het rapport zo algemeen is dat het er vooralsnog weinig mee kan. “Het aartsbisdom loopt al bijna drie decennia voorop waar het gaat om het aanpakken van seksueel misbruik.” Kardinaal Blase Cupich van Chicago wijst erop dat zijn voorganger Joseph Bernardin in 1991 al een speciale onderzoekscommissie liet instellen die ook de nodige procedures heeft ontwikkeld.
Een woordvoerder liet weten dat het beleid erop is gericht iedere beschuldiging te onderzoeken, ongeacht of de beschuldigde overleden is. “Het beeld dat het seksueel misbruik van minderjarigen grootschaliger was dan wij hebben gerapporteerd is gewoon onjuist”, aldus de advocaat van het aartsbisdom tegenover de Washington Post. “Het is niet eerlijk een lijst van beschuldigde mensen te publiceren zoals het ook niet eerlijk zou zijn een lijst van beschuldigde journalisten in openbaarheid te brengen.”
Het bisdom Joliet zegt van het OM geen enkele indicatie te hebben gekregen dat beschuldigingen onvoldoende onderzocht of ten onrechte niet gemeld zouden zijn. Ook is niet gemeld dat de lijst van beschuldigde clerici onvolledig zou zijn.
In een reactie laat de bisschop van Springfield weten dat de inspanningen om klachten serieus te nemen en maatregelen te nemen jaren geleden zijn verdubbeld. Bisschop Thomas Paprocki wijst erop dat mensen jaren geleden niet openlijk over dit soort zaken spraken. “Een goedbedoelde intentie om de gelovigen te beschermen tegen schandalen verhinderde helaas de transparantie en het bewustzijn dat ons de laatste vijftien jaar heeft geholpen het probleem direct aan te pakken. Wij blijven leren en streven om onze hulp voor slachtoffers en overlevenden van kindermisbruik te verbeteren.” (KN/CNA)