<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Bisschop betrokken bij protesten Hong Kong

KN Redactie 19 juni 2019
image
CNS photo/Tyrone Siu, Reuters

Terwijl de massaprotesten in Hong Kong voortduren, heeft de hulpbisschop van het eiland laten weten bij de demonstranten aanwezig te blijven. Ze zijn tegen de controversiële uitzettingswet en vragen om het aftreden van bestuurder Carrie Lam.

Hoewel Lam op 15 juni verklaarde dat de wet was aangenomen, blijven de protesten tegen de wet voortduren en waren er meer mensen dan ooit aanwezig bij de massademonstraties op 16 juni. Met volgens ucanews.com naar schatting meer dan één miljoen deelnemers was dit het grootste protest tot nu toe. Het Burgerfront voor Mensenrechten schatte het aantal op 2 miljoen, de politie van Hongkong kwam met het cijfer van 338.000 demonstranten.

Gebedsbijeenkomst

Hulpbisschop Joseph Ha Chi-shing van Hongkong nam deel aan een voortdurende oecumenische gebedsbijeenkomst naast gebouw van de Wetgevende Raad. Samen met duizenden andere christenen bracht hij daar de nacht door, vastbesloten te blijven tot het einde van het biddende protest. De zestigjarige bisschop verklaarde om 12 uur ’s nachts: “Het maakt me niet uit hoe lang ze blijven, ik zal bij hen blijven. Een herder moet niet alleen bij zijn schapen blijven, maar hen ook leiden.”

De Federatie van christelijke studenten van Hongkong, de Vredescommissie van Hongkong, de bisschoppelijke jongerencommissie van Hongkong en de Franciscaanse Gerechtigheid en Vredegroep hielden een heilige Mis en een gebedsbijeenkomst.

Allereerst christenen

Bisschop Ha herinnerde de demonstranten eraan allereerst christenen te zijn. “Hoewel de regering veel zaken deed die ons niet aanstaan en verkeerd zijn, moeten we hen niet demoniseren, want dat vraagt ons geloof ons niet,” zei hij.

De uitzettingswet, voluit de Vluchtende Overtreders en Gezamenlijke Juridische Hulp in Criminele Zaken (Amendement) Wet 2019, stelt China in staat om iedere inwoner van Hongkong, ook buitenlandse inwoners en toeristen, naar China te halen en daar te berechten.

In zijn preek tijdens de Mis van 16 juni, sprak de emeritus-bisschop van Hongkong, kardinaal Joseph Zen Ze-kiun, zijn dankbaarheid uit over de grote aantallen mensen in Hongkong die geven om gerechtigheid. “Hoewel we deze slag gewonnen hebben in de strijd, moeten we doorgaan met het gebruik van vrede, liefde en gerechtigheid om de samenleving op te wekken, en Christus zal met ons zijn”, sprak hij.

Studentenactivist vrijgelaten

De druk op Lam nam toe op 17 juni toen Hong Kong’s meest prominente studentenactivist, Joshua Wong, 22 jaar oud, werd vrijgelaten uit de gevangenis. In zijn eerste verklaring vroeg hij meteen om het aftreden van de regeringsleider.

Wong werd zowel in 2017 als in 2018 tweemaal tot gevangenschap veroordeeld voor zijn rol in de Paraplubeweging, een beweging die in 2014 demonstreerde voor meer democratie in Hongkong. Hij zat na strafvermindering een maand vast.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.