fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Bisschoppen feliciteren Nobelprijswinnaars: ‘Zoeken naar waarheid’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 15 oktober 2021
image
Het Nobelprijscomité maakte 8 oktober bekend dat de journalisten Maria Ressa en Dmitri Moeratov de Nobelprijs voor de Vrede krijgen. CNS Photo - Eloisa Lopez en Maxim Shemetov, Reuters

Filipijnse en Russische bisschoppen feliciteerden journalisten Maria Ressa en Dmitry Muratov met de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede 2021. Beide winnaars hebben zich hard gemaakt voor de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid in hun land.

Het Nobelprijscomité – dat op 8 oktober de winnaars bekend maakte – zei dat vrijheid van meningsuiting “een voorwaarde is voor democratie en duurzame vrede”.

De Filipijnse bisschoppenconferentie benadrukte op 10 oktober het belang van mediavrijheid in het katholieke geloof. In Moskou zei de secretaris-generaal van de Russische bisschoppenconferentie dat de toekenning van de prijs aan Mieratov het belang onderstreept van “het zoeken naar de waarheid” in zijn land.

Moedig en oprecht

Dmitri Moeratov (59) is oprichter en hoofdredacteur van de Russische krant Novaya Gazeta. Deze krant wordt door het Amerikaanse Committee to Protect Journalists als de enige invloedrijke kritische krant in Rusland gezien. Zes journalisten van deze krant zijn vermoord vanwege hun onderzoekswerk.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De woordvoerder van de Russische bisschoppen feliciteerde Moeratov. Hij zei dat de prijs “aantoont dat de Nobeljury geeft om wat paus Franciscus nooit moe wordt te benadrukken: dat we allemaal verantwoordelijk zijn voor ons menselijk samenleven”. Hij sprak ook over de paus die “zei dat we dringend mensen nodig hebben die moedig en oprecht de waarheid zoeken, voor wie menselijke waardigheid en gerechtigheid belangrijk zijn”.

Graadmeter van de democratie

De andere winnaar – Maria Ressa (58) – is de eerste Filipijnse die de Nobelprijs voor de Vrede krijgt. Zij werkte jarenlang voor CNN als belangrijkste onderzoeksjournalist in Azië. Zij is de oprichter van Rappler, een Filipijns digitaal mediabedrijf.

Aartsbisschop Romulo Valles, voorzitter van de Filipijnse bisschoppenconferentie – zei in zijn boodschap aan Ressa dat recente pausen herhaaldelijk hebben benadrukt dat de pers een belangrijke rol speelt als graadmeter van de democratie.

“Voor journalisten is hun werk steeds moeilijker geworden vanwege desinformatie en nepnieuws dat zich via sociale communicatiekanalen blijft verspreiden. De roeping en missie van de leden van de pers is daarom niet alleen bij te dragen aan het zoeken naar de waarheid, maar, belangrijker nog, om een cultuur van dialoog op te bouwen.”

Rechtszaken

Regeringsfunctionarissen waren een stuk lauwer in hun reactie op de bekendmaking van de Nobelprijs.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Vrienden van president Rodrigo Duterte hebben namelijk verschillende rechtszaken aangespannen tegen Ressa, die felle kritiek heeft op het beleid van de president, waaronder zijn oorlog tegen drugs. Ressa wordt beschuldigd van het verspreiden van nepnieuws, terwijl zij juist onderzoek doet naar het gebruik van betaalde ‘trollen’ door de president om zijn critici op de sociale media te belasteren.

Volgens Ressa’s advocaten zijn er minstens zeven zaken hangende tegen haar en het management van Rappler.

In dienst van waarheid

De Filipijnse bisschoppen prezen Ressa om haar moed bij het reageren op moderne uitdagingen in de journalistiek, met name in de sociale media.

“Deze belangrijke erkenning – de eerste voor een Filipijn – zal hopelijk de overtuiging van ons volk versterken om een natie op te bouwen waar journalistiek vrij is, in dienst van waarheid, goedheid en gerechtigheid.”

https://www.kn.nl/donaties/

De Nobelprijs zal op 10 december worden uitgereikt.

Bronnen: Catholic News Service en NOS

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.