fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Bisschoppen VS: lof en kritiek voor ‘Reddingsplan’ Biden

Catholic News Service 12 maart 2021
image
President Joe Biden Foto: CNS Photo - Sam Wolfe, Reuters

De Amerikaanse Rescue Plan Act van 1,9 biljoen dollar die door president Biden ondertekend wordt, biedt hulp aan Amerikanen in nood tijdens de pandemie, schrijven de Amerikaanse bisschoppen. Het ontbreekt in het plan echter aan “bescherming voor de ongeborenen”.

In een gezamenlijke verklaring prezen aartsbisschop José Gomez, voorzitter van de Amerikaanse bisschoppenconferentie, en de voorzitters van zes commissies de “positieve bepalingen” die “mensen uit uiterst wanhopige situaties halen en waarschijnlijk levens zullen redden”.

Maar ze noemden het “gewetenloos” dat het Congres het wetsvoorstel heeft aangenomen “zonder kritische bescherming. Die is nodig om ervoor te zorgen dat miljarden dollars van de belastingbetaler worden gebruikt voor levensbevestigende gezondheidszorg en niet voor abortus.”

Amendement niet opgenomen

Het Zogeheten Hyde-amendement verbiedt het gebruik van federale belastingdollars om abortus rechtstreeks te financieren, behalve in gevallen zoals verkrachting, incest of wanneer het leven van de vrouw in gevaar zou komen. Het amendement is in het huidige plan echter niet opgenomen, in tegenstelling tot alle eerdere wetsvoorstellen om de gevolgen van de pandemie te bestrijden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ook positief

De bisschoppen zijn dankbaar dat deze wetgeving veel positieve bepalingen bevat, waaronder bijstand voor werkelozen, belastingverlagingen, financiering van vaccins, financiering van gezondheidszorg, hulp bij huisvesting en voeding, en internationale hulp aan door Covid-19 getroffen regio’s.

Maar “in tegenstelling tot eerdere Covid-wetsontwerpen”, zeiden de bisschoppen, “weigerden bevorderaars van het reddingsplan de al lang bestaande, partijoverstijgende consensus op te nemen” die de financiering van abortussen in binnen- en buitenland met federaal belastinggeld verbiedt.

“De vele belangrijke, levensreddende bepalingen in de American Rescue Plan Act zijn ondermijnd, omdat het de vernietiging van levens faciliteert en financiert. Wat in tegenspraak is met het doel om de meest kwetsbare Amerikanen in tijden van crisis te beschermen.”

Historische overwinning

President Biden noemde de American Rescue Plan Act “een historische overwinning voor het Amerikaanse volk” en zei ernaar uit te kijken de wet te ondertekenen. “Alles in het Amerikaanse reddingsplan komt tegemoet aan een reële behoefte – inclusief investeringen om onze hele vaccinatie-inspanning te financieren. Meer vaccins, meer vaccinateurs en meer vaccinatieplaatsen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Geen enkele Republikein in het Huis of de Senaat stemde voor het wetsvoorstel. Twee Democraten in het Huis van Afgevaardigden stemden tegen.

Het plan reserveert uitdrukkelijk 50 miljoen dollar voor gezinsplanning. De bisschoppen merken in hun verklaring echter op dat ook de financiering die in andere voorzieningen is toegewezen, gebruikt zou kunnen worden voor abortus.

Enorme omvang

Omdat het Hyde-amendement niet op deze fondsen wordt toegepast, zouden nationale en lokale overheden het geld kunnen gebruiken om abortus en abortusaanbieders te betalen. Dit in de naam van “het reageren op of het verzachten van de noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid”, zei Carol Tobias, voorzitter van National Right to Life.

Jeanne Mancini, voorzitter van March for Life, drong er bij Biden op aan “de wensen te eren van de meerderheid van de Amerikanen die niet wil betalen voor abortussen. En om terug te keren naar zijn pro-life-wortels door zijn veto uit te spreken tot het partijoverstijgende Hyde-amendement en andere pro-life-beschermingen zijn opgenomen.”