fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Bisschoppen Wit-Rusland: ‘Neerslaan demonstranten zware zonde’

Jonathan Luxmoore - OSV News 19 augustus 2020
image
Demonstranten bij een protest tegen de regering maandag in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Foto: CNS photo - Vasily Fedosenko, Reuters

De Wit-Russische bisschoppen eisen een einde aan de onderdrukking van de bevolking in hun land. Ook veroordelen zij het geweld dat daarbij tegen geestelijken wordt gebruikt.

“Het neerslaan van vreedzame demonstranten die de waarheid willen weten, hun wrede behandeling en onmenselijke gevangenschap, is een zware zonde die drukt op het geweten van degenen die aangezet hebben tot misdaden en die geweld hebben begaan.”

Boodschap aan de regering

Dat schrijft aartsbisschop Tadeusz Kondrusiewicz, de voorzitter van de Wit-Russische bisschoppenconferentie, in een boodschap aan de regering. Hij riep de regering ook op een “constructieve dialoog aan te gaan met de samenleving” en eiste de “onmiddellijke vrijlating van alle onschuldige burgers die worden vastgehouden”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De boodschap van de bisschoppenconferentie werd zondag voorgelezen in kerken door heel het land.

Einde aan agressie

Daarin staat ook dat “de katholieke bisschoppen van Wit-Rusland elke daad van geweld veroordelen die wordt begaan door een broeder tegen een broeder”.

“Wij roepen daarom op tot een einde aan de onnodige agressie, en voor een dialoog voor menselijkheid en voor de samenleving”. Eerder al hadden andere katholieke geestelijken opgeroepen tot dialoog.

“Wij roepen de autoriteiten op om de positie van de geestelijkheid en hun kudde te respecteren”
- Wit-Russische bisschoppenconferentie

In de verklaring is ook een gebed opgenomen om “gewapende conflicten in vrede te veranderen”.

Priesters opgepakt

Duizenden mensen zijn opgepakt bij protesten die uitbraken na de herverkiezing van president Loekasjenko op 9 augustus met meer dan tachtig procent van de stemmen. De protesten gaan nog altijd door.

Op de website van de bisschoppenconferentie wordt gemeld dat een aantal priesters heeft geprobeerd in te praten op de veiligheidstroepen van de regering. Bij een protest werden afgelopen zondag ook twee priesters opgepakt en gevangen gezet, zo bevestigde hulpbisschop Aliaksandr Yasheuski van Minsk.

Krachtige veroordeling

“De katholieke Kerk veroordeelt en blijft het vastzetten van priesters en geestelijken van alle denominaties krachtig veroordelen. Zij hebben tijdens vreedzame protesten het recht om als herders bij hun naar waarheid zoekende mensen te zijn”, schrijven de bisschoppen op de site.

“Wij roepen vertegenwoordigers van de autoriteiten en veiligheidstroepen op om de positie van de geestelijkheid en hun kudde te respecteren. Zij handelen vreedzaam, in overeenstemming met hun geweten, in naam van de vrijheid van het volk.”

Volgens de bisschoppen hebben katholieken in verschillende Wit-Russische steden “ketens van solidariteit” opgezet. Ook blijven er in het hele land de hele nacht kerken open.