<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Boko Haram bedient zich van nieuwe martelmethode: vrouwen in Kameroen het oor afgesneden

KN Redactie 6 augustus 2019
image
Slachtoffers van de aanval van Boko Haram in het noorden van Kameroen. (Foto: Kerk in Nood)

Aanhangers van terreurgroep Boko Haram hebben onlangs een dorp in het noorden van Kameroen overvallen, in het katholieke bisdom Yagoua. Daarbij bedienden zij zich van een nieuwe martelmethode: alle vrouwen werden uit hun huizen gehaald en een oor afgesneden.

Dat meldt hulporganisatie Kerk in Nood Duitsland op basis van bronnen ter plaatse, die om veiligheidsredenen anoniem willen blijven.

Op vrouwen gemunt

De terroristen hadden het specifiek op vrouwen gemunt. “Ze kwamen ‘s nachts, gingen de huizen in en ontvoerden alleen de vrouwen”, aldus een van de bronnen tegen Kerk in Nood. De vrouwen werden naar een verzamelpunt gebracht en daar werd hen één voor één een oor afgesneden. “Ze bedreigden hen, zeiden dat ze terug zouden komen.”

De slachtoffers werden door het leger naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht, 260 kilometer verderop.

Straf voor wie niet naar Boko Haram luistert

Volgens de lokale bron is ooramputatie een nieuwe methode van intimidatie van Boko Haram, om diegenen te straffen “die luisteren naar de overheid en naar andere stemmen die hun extremistische ideologie niet volgen”.

Actief in buurlanden

Boko Haram is ontstaan in het noorden van Nigeria, maar ook in buurlanden Kameroen, Tsjaad en Niger zaait de jihadistische terreurbeweging dood en verderf.

In Kameroen is net iets meer dan de helft van de bevolking christelijk, waarbij katholieken (30 %) de grootste groep vormen. Het land telt meer dan vier miljoen katholieken, verspreid over vijf kerkprovincies en 24 bisdommen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.