fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Brand verwoest Notre Dame; Vaticaan ‘geschokt en verdrietig’

KN Redactie 16 april 2019
image
Vlammen slaan uit de toren van de Notre Dame in Parijs (Foto: CNS photo/Benoit Tessier, Reuters)

Het Vaticaan “heeft geschokt en verdrietig kennis genomen van het nieuws over de verschrikkelijke brand die de kathedraal van Notre Dame heeft verwoest, een symbool van het christendom in Frankrijk en in de wereld”.

Dat liet woordvoerder van de Heilige Stoel Alessandro Gisotti weten naar aanleiding van de brand die gisteren rond zeven uur uitbrak, meldt Vatican Insider. Inmiddels is brand onder controle.

‘Verenigd in hoop’

“Wij zijn de Franse katholieken en de bevolking van Parijs nabij en wij bidden voor de brandweerlieden en voor al diegenen die al het mogelijke doen om het hoofd te bieden aan deze dramatische situatie”, aldus Gisotti.

Aartsbisschop Michel Aupetit van Parijs tweette naar aanleiding van de brand onder meer: “Het hele bisdom bad, en ik ben naar de jonge mensen gegaan die baden bij de Sint-Michaelsfontein. Laat ons meer dan ooit verenigd blijven, in hoop.”

Bekende torens gered

De brand verwoestte het dak en een negentiende-eeuwse spits, die instortte. Eén van de ongeveer vierhonderd brandweermannen die werden ingezet, raakte volgens persbureau Reuters ernstig gewond.

De bekende torens van de kathedraal zijn gered en ook de hoofdstructuur van de kerk heeft de brand doorstaan, maakte de commandant van de Parijse brandweer kort na middernacht bekend.

[BEELDGALERIJ - Gebruik pijltjes om te bladeren] Omstanders bidden bij de brandende Notre Dame (Foto's: CNS Photo/Reuters)

Oorzaak onduidelijk

Volgens verschillende berichten zijn de belangrijkste religieuze en kunstschatten van de kathedraal kort na het uitbreken van de brand in veiligheid gebracht.

De precieze oorzaak van de vuurzee is nog onduidelijk. Mogelijk ontstond de brand na restauratiewerkzaamheden. Het Parijse OM doet nog onderzoek.

Geld voor wederopbouw

De Franse president Emmanuel Macron heeft al laten weten de Notre Dame te zullen herbouwen. Volgens de Volkskrant hebben twee vermogende Fransen inmiddels in totaal driehonderd miljoen euro bijeengebracht voor een wederopbouw.

De kathedraal werd tussen de twaalfde en veertiende eeuw gebouwd en is een van de bekendste kerken ter wereld. Jaarlijks bezoeken meer dan twaalf miljoen mensen de kerk in het hart van Parijs.