fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Brief van de paus aan Maduro uitgelekt

KN Redactie 14 februari 2019
image
President Nicolas Maduro Foto: CNS/handout Reuters

Paus Franciscus schrijft Nicolas Maduro bereid te zijn om te bemiddelen, maar spreekt de Venezolaanse president ook aan op het mislukken van voorgaande pogingen. De uitgelekte brief heeft een opvallend detail: de paus spreekt Maduro aan als “mijnheer” en niet als “president”.

De Italiaanse krant Corriere della Sera wist de hand te leggen op de brief, die kardinaal Pietro Parolin naar Maduro stuurde. De Vaticaanse staatssecretaris reageert daarmee op het verzoek van de Venezolaanse president, die de paus begin deze maand vroeg om te bemiddelen in de crisis. Franciscus zegt bereid te zijn om het dialoog te bevorderen maar geeft duidelijk aan dat dit alleen plaats kan vinden wanneer “beide partijen het algemeen goed boven alles stellen” en “werken aan eenheid en vrede”.

Aanhef

Opvallend is de gekozen aanhef in de brief. In plaats van Maduro aan te spreken als “president”, kiest Franciscus voor “mijnheer”. Daarnaast spreekt de paus de socialistische leider aan op het mislukken van voorgaande dialoogpogingen van de Venezolaanse Kerk en de Heilige Stoel. De inspanningen om “een uitweg te vinden uit de Venezolaanse crisis”, zijn volgens Franciscus “allemaal onderbroken” door de regering Maduro.

“Alles wat overeen was gekomen tijdens de ontmoetingen is niet opgevolgd door concrete gebaren om de afspraken te realiseren”, schrijft de paus. Ook maakt Franciscus duidelijk diep bezorgd te zijn over de situatie in Venezuela. Vooral om het leed van het Venezolaanse volk, “waar geen einde aan lijkt te komen”.

Geen commentaar

De woordvoerder van het Vaticaan, Alessandro Gisotti, heeft aangeven dat de Heilige Stoel geen commentaar wil geven op de uitgelekte brief, die “een privékarakter heeft”.