<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Britse politici willen toegang tot laatste sacramenten in wet verankeren

KN Redactie 27 oktober 2021
image
Naar aanleiding van de moord op de katholieke politicus David Amess willen Britse parlementariërs toegang tot de laatste sacramenten wettelijk vastleggen. Foto: Parlement van het Verenigd Koninkrijk

Britse politici hebben een wetsvoorstel ingediend dat priesters toegang moet geven tot plaatsen delict voor het toedienen van de laatste sacramenten. Het voorstel draagt de naam van de onlangs vermoorde parlementariër David Amess.

In het wetsvoorstel staat dat politieagenten geestelijken zouden moeten toelaten tot de plaats van een ernstig misdrijf, zodat de geestelijke religieuze rituelen kan uitvoeren bij slachtoffers die een groot risico op overlijden lopen.

Moord op Amess

De vier indieners hebben het voorstel vernoemd naar hun collega David Amess, die op 15 oktober met messteken vermoord werd tijdens een bijeenkomst met kiezers. De verdachte, een 25-jarige man van Somalische afkomst, verschijnt begin volgend jaar voor de rechter. De politie houdt rekening met een terroristisch motief.

Na de aanval probeerde pastor Jeff Woolnough de kerk te betreden om Amess de laatste sacramenten toe te dienen, maar kreeg van de politie geen toestemming om naar binnen te gaan. In plaats daarvan bad Woolnough de rozenkrans buiten de kerk. Ondertussen probeerden medici tweeënhalf uur lang Amess in leven te houden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De priester liet later weten het besluit van de politie te respecteren, al kreeg hij daardoor kritiek van enkele katholieke commentatoren. “De agenten deden hun werk. Dat ik hun besluit respecteer, betekent niet dat ik het ermee eens ben”, verdedigde Woolnough zich later in een interview met de BBC.

Toegang tot laatste sacramenten

Naar aanleiding van de toegangsweigering voor Woolnough deed parlementariër Mike Kane de suggestie om wettelijk vast te leggen dat geestelijken de laatste sacramenten aan stervenden kunnen toedienen.

“Amess hechtte waarde aan de liturgie en de sacramenten van de katholieke Kerk”, sprak hij tegenover het Britse parlement op 18 oktober. “Katholieken geloven dat het laatste oliesel de zielen van gestorvenen naar God begeleidt. Misschien kunnen we een wetsvoorstel indienen dat iedere stervende toegang tot de laatste sacramenten geeft, of het nu in een verzorgingstehuis of op een plaats delict is.”

Bron: Catholic News Agency

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.