fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Brute moord op Spaanse zuster in Centraal-Afrikaanse Republiek

KN Redactie 23 mei 2019
image
Zuster Inés Nieves Sancho

Een 77-jarige Spaanse missionaris is maandag op brute wijze vermoord in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Zij werd door onbekenden uit haar bed gesleurd en pal voor haar klooster onthoofd.

Inés Nieves Sancho, zuster van de Dochters van Jezus, woonde al vele jaren in Nola, in het zuidwesten van het Afrikaanse land. Zij had haar leven gewijd aan de inzet voor kansarme meisjes, die zij met beroepsonderwijs een betere toekomst hoopte te geven.

Speculatie over motieven

Volgens lokale autoriteiten is ze vermoord en verminkt precies op de plek waar ze normaal lesgaf aan de kinderen. Over de daders en het motief tast men nog in het duister. Wel suggereerden de autoriteiten dat zij mogelijk het slachtoffer geworden is van de orgaan-, mensen- of diamantsmokkelaars die in het grensgebied met Kameroen actief zijn. Van hen is bekend dat ze soms sadistische bijgelovige rituelen uitvoeren die voorspoed zouden brengen.

Ook een politiek of religieus motief wordt niet uitgesloten. Bisschop Juan Aguirre Munoz van Bangassou zei tegen een Spaans radiostation dat de politieke situatie in de CAR uiterst gespannen is, niet alleen voor christenen maar voor heel de bevolking. “Het is een land waar 80 procent van het territorium is verdeeld onder 14 gewelddadige warlords”, aldus de bisschop. “De situatie is erg delicaat.”

‘Ik ben niet alleen’

Volgens de Vaticaanse krant L’Osservatore Romano had zuster Nieves onlangs nog aan andere missionarissen verklaard niet weg te willen uit het gevaarlijke gebied. “Ik ben hier niet alleen. Er zijn hier ook meisjes”, zou ze gezegd hebben.

Paus bidt voor zuster

In zijn generale audiëntie van woensdag stond paus Franciscus stil bij de brute moord. Zuster Nieves, aldus de paus, is “weer een andere vrouw die haar leven gaf voor Jezus in dienst van de armen”. Daarna boog hij het hoofd voor een minutenlang stil gebed.

(Bronnen: L’Osservatore Romano, Catholic News Service)