<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

UPDATE: Canada: vijf verdachte kerkbranden binnen een week

Selinde van Dijk-Kroesbergen 29 juni 2021
image
De historische katholieke St. Ann's kerk in het reservaat van de Upper Similkameen Band werd op 26 juni 2021 door brand verwoest. Foto: CNS Photo - Benjamin Madison, Victoria Daily

In Canada zijn sinds 21 juni vijf kerken getroffen door verdachte branden. De kerken stonden in reservaten van de oorspronkelijke Canadese bewoners. De branden volgen op de ontdekking van honderden stoffelijke overschotten van inheemse kinderen bij Canadese internaten.

Op zaterdag 26 juni gingen twee katholieke kerken in vlammen op. Beide kerken waren oud en volledig van hout gemaakt. “Gelukkig is er niemand gewond geraakt”, vertelt Keith Crow, een leider van de Lower Similkameen Indian Band, in de Canadese krant Vancouver Sun.

Verdacht

Een eeuwenoude Anglicaanse kerk werd diezelfde dag door een brand beschadigd, maar kon nog gered worden doordat de brandweer het vuur op tijd kon doven.

Eerder – op maandag 21 juni – werden er ook al twee historische katholieke kerken tot as gereduceerd. Juist op deze dag vierde Canada de Nationale Dag van de Inheemse Bevolking.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De politie beschouwt de branden als verdacht en onderzoekt ieder mogelijk verband met de kerkbranden. Vooralsnog zijn er geen arrestaties of aanklachten geweest.

Bedroefd

Bisschop Gregory Bittman van Nelson zei in een verklaring dat hij “zeer bedroefd” was door de branden die de kerken hadden verwoest.

“Al vele jaren zijn onze priesters welkom geheten om te dienen in deze missiekerken en het is onze hoop dat deze bediening zal doorgaan. Onze gedachten en gebeden zijn bij iedereen die door de branden is zijn getroffen. We zijn dankbaar dat niemand is overleden of lichamelijk gewond is geraakt”, verklaarde hij.

Internaten

De kerkbranden komen kort nadat bekend is geworden dat er honderden stoffelijk overschotten zijn ontdekt van inheemse kinderen op terreinen van voormalige katholieke internaten.

Op 24 juni maakte de inheemse groepering Cowessess First Nation bekend dat 751 anonieme graven waren gevonden op het terrein van Marieval Indian Residential School in de Canadese provincie Saskatchewan. Medio mei werden de anonieme graven van 215 kinderen gevonden bij het vroegere Internaat voor Inheemse Kinderen in Kamloops.

‘Niets positiefs’

“Veel mensen uit onze groep zijn lid van de katholieke Kerk”, zegt de inheemse leider Crow. Hij vertelt dat deze mensen diep geschokt zijn over de branden en de ontdekking van de anonieme graven.

“Als je op dit moment pijn hebt, neem dan alsjeblieft contact op met iemand en bel. Er zijn veel mensen van streek en het is … hartverscheurend”, riep hij op.

“Ik ben boos”, zei hij tegen de publieke Canadese omroep CBC. “Ik zie hier niets positiefs uit komen, en het zal moeilijk worden.”

De persvoorlichter van het aartsbisdom van Vancouver liet weten vooralsnog niet te reageren op de kerkbranden.

Bronnen: CNS, BBC, Vancouver Sun

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.