<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Canadese politie neemt miswijn in beslag

KN Redactie 26 april 2021
image
De miswijnen die worden geproduceerd in het Amerikaans Californië en geïmporteerd door distributeurs in de Canadese provincie Ontario en New Brunswick. Foto: CNS Photo, via Mont La Salle Altar Wines

De politie in de Canadese provincie Quebec heeft grote hoeveelheden miswijn in beslag genomen. De handelaren worden verdacht van illegaal bezit en illegale verkoop van alcohol. Het is een voorlopig dieptepunt in een kwestie die al veertig jaar speelt.

Wetten die de doorverkoop van alcohol tussen de Canadese provincies regelen, zijn al jarenlang een heikel punt tussen de overheid en de distributeurs van miswijn. Zij beweren vergunningen te hebben.

Volgens regelgeving moeten wijnen via de provinciale drankraad van Quebec, de SAQ, worden verkocht. Die heeft echter geen miswijn in het assortiment; een lokaal geproduceerde variant was slechts enkele jaren beschikbaar. De in Quebec gebruikte Amerikaanse miswijnen worden daarom via twee andere provincies geïmporteerd. Deze jarenlange praktijk wordt echter nu door de politie als illegaal beschouwd.

‘Dit speelt al veertig jaar’

“Deze kwestie sleept al veertig jaar”, zegt Jacques Laroche, algemeen directeur en mede-eigenaar van Procure Ecclésiastique, waarvan de volledige voorraad op 9 april in beslag werd genomen. “De SAQ probeert al sinds de jaren tachtig de distributie van miswijn in Quebec te voorkomen. Dit dwingt parochies en religieuze gemeenschappen om in andere provincies te kopen.”

Laroche verwees naar een wet uit 1985 die voorziet in uitzonderingen voor de invoer van dranken voor sacramentele of medische doeleinden. Om de situatie in Quebec te regulariseren, zou de SAQ vergunningen moeten verlenen om miswijn rechtstreeks in te kunnen voeren en door te verkopen, of zelf miswijn gaan verkopen.

“We hebben in 1997 een vergunning voor miswijn aangevraagd, maar die werd geweigerd. Dus vonden we een andere oplossing”, zei Laroche.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hij noemt de inbeslagnames “onbegrijpelijk” en hekelt de negatieve gevolgen voor de godsdienstvrijheid. Hij zei dat de politieacties erop gericht zijn “de beoefening van religieuze aanbidding te voorkomen. Ik zie niet wat ze proberen te doen, behalve problemen veroorzaken en een fundamenteel recht verstoren. Momenteel hebben parochies in Quebec geen toegang meer tot de miswijn voor de eredienst.”

Zorg bisschop

Mgr. Pierre Murray, algemeen secretaris van de vergadering van bisschoppen in Quebec, zei dat het zijn “zorg is om te werken aan het herstel van de toeleveringsketen” voor miswijn. De bisschoppen hebben onmiddellijk de SAQ gevraagd om vergunningen af te geven of om de wijn voor de Mis zelf te leveren. “De SAQ koos ervoor om de leverancier van miswijn te worden.”

De SAQ bevestigde dat het in contact staat met de bisschoppen. “We hebben de (religieuze) autoriteiten gerustgesteld dat we onze huidige voorraden analyseren om te bepalen of producten die aan hun specifieke criteria voldoen momenteel beschikbaar zijn in ons netwerk”, gaf een woordvoerder te kennen.

Voorlopig geen tekort

Mgr. Murray gelooft dat het probleem snel kan worden opgelost, aangezien de SAQ mogelijk al wijnen heeft die geschikt kunnen zijn voor de eredienst. Het aartsbisdom Quebec zei dat het voorlopig geen tekort verwacht, aangezien de parochies nog over voorraden beschikken. Door de coronacrisis is er momenteel minder behoefte aan.

Volgens voorschriften van  de katholieke Kerk moet de wijn die voor de Mis wordt gebruikt natuurlijk zijn, volledig gemaakt van druiven, niet gecorrumpeerd en vrij van vreemde substanties.

Bron: Catholic News Service

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.