<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Caritas roept op tot hulp na verwoestende tyfoon op de Filipijnen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 21 december 2021
image
Tyfoon Rai heeft op de Filipijnen veel doden, gewonde en schade achtergelaten. Caritas roept op tot steun om hulpverlening mogelijk te maken. Foto: CNS Photo - Marco J. Dagasuhan, Reuters

De tyfoon die donderdag boven de Filipijnen raasde heeft minstens 375 doden en 500 gewonden achtergelaten. De katholieke hulporganisatie Caritas hoopt dat in “dit seizoen van geven” gulle donaties binnenkomen voor hulp aan de slachtoffers.

De nationale politie maakte maandag bekend dat naar verwachting het aantal sterfgevallen nog verder zal stijgen. Minimaal 56 mensen worden nog vermist. Zeker 380.000 mensen moesten hun huis verlaten.

Het Filipijnse Rode Kruis spreekt van een “complete ravage” in de kustgebieden. “Woningen, ziekenhuizen, scholen en gemeenschapsgebouwen zijn compleet verwoest”, zegt Rode Kruis-voorzitter Richard Gordon. Dorpen zijn overstroomd en gewassen zijn weggevaagd. In het getroffen gebied zitten veel mensen zonder elektriciteit.

Sterkste tyfoon ooit

De supertyfoon met de naam Rai bereikte 16 december de zuidelijke en centrale regio’s van de Filipijnse eilanden en trok 18 december in afgezwakte vorm via het westen naar Vietnam. Aanvankelijk bereikte Rai windsnelheden tot 195 kilometer per uur. De storm ging gepaard met grote hoeveelheden regen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Volgens Gordon is Rai een van de sterkste tyfoons ooit die het land heeft getroffen. Jaarlijks komen er ongeveer twintig tyfoons aan op de Filipijnen.

Belemmering

Hulpverleners doen er inmiddels alles aan om overlevenden te zoeken en om de zwaarst getroffen gebieden te bereiken. Door onderbroken communicatie en hoogspanningslijnen wordt de hulp echter belemmerd.

“Het is een uitdaging hoe we hulp kunnen verdelen, want er is een totale stroomstoring, geen elektriciteit of mobiele telefoon, in het gebied”, zei de woordvoerder van de Filipijnse nationale politie, Roderick Alba, maandag. Volgens hem duurt het nog minimaal twee weken voordat dit herstelt is.

Donaties

Caritas Filippijnen – de humanitaire hulporganisatie van de kerk – deed op Facebook een oproep voor donaties in contanten.

“Moge dit seizoen van geven ons meer kansen bieden om consistente daden van Alay Kapwa te doen (zichzelf aanbieden), vooral in deze tijd van nood.”

Ook de Filipijnse politie roept op tot financiële steun. “De slachtoffers hebben dringend onderdak, voedsel, water en medicijnen nodig. Daarom doen we een beroep op uw hulp”, zei Alba.

Hulpverleners doen er alles aan om mensen in de zwaar getroffen gebieden te voorzien van voedsel, drinken en medicijnen. Foto's: CNS

Ondertussen kondigde president Rodrigo Duterte aan zo’n 35,5 miljoen euro beschikbaar te hebben gemaakt om voedsel en basisvoorzieningen te verstrekken aan overlevenden van de storm.

(Bronnen: CNS, BBC)

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.