fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Centraal-Afrikaanse bisschoppen willen af van wapenembargo

KN Redactie 31 januari 2019
image
Leden van de anti-Balaka-militie poseren met hun wapens Foto: CNS - Baz Ratner

De bisschoppen van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) hebben de VN opnieuw opgeroepen om het wapenembargo in het land op te heffen. Het verbod geldt sinds 2013 en wordt jaarlijks verlengd. 

Volgens de bisschoppen heeft het embargo het leger van de CAR substantieel verzwakt. Daarnaast lukt het rebellengroeperingen om illegaal aan wapens te komen. Het VN-wapenembargo geldt als sinds 2013 in de CAR. Ieder jaar beslist de VN op uiterlijk op 31 januari of het embargo verlengd zal worden. Tot op heden was dit steeds het geval. 

Onmenselijk geweld

Volgens de bisschoppen vallen grote delen van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) niet onder toezicht van de lokale overheid. In die gebieden zijn talloze gewapende groeperingen actief, die “herhaaldelijk onmenselijk geweld gebruiken”. Er is volgens de bisschoppen sprake van ernstige mensenrechtenschendingen zoals “afpersing, willekeurige arrestaties, ontvoeringen en martelingen”.

Eerder deze maand beschuldigden de Centraal-Afrikaanse bisschoppen sommige VN-eenheden ervan geen bescherming te bieden aan burgers. De blauwhelmen maken deel uit van de internationale vredesmissie MINUSCA, die de opdracht heeft om burgers te verdedigen tegen rebellengroeperingen.

Professioneel leger

Het is niet de eerste keer dat de religieuze leiders van de CAR het wapenembargo in twijfel trekken. Hoewel zij achter de VN-vredestroepen staat, achten zij het opheffen van het embargo noodzakelijk teneinde de regeringstroepen in staat te stellen de orde te herstellen.

“Een nationale krijgsmacht vormt het symbool van een land en een land zonder is geen land. Wij kunnen niet voor onze veiligheid op buitenlanders blijven steunen”, zeiden de bisschoppen in 2017. “Wij begrijpen de voorwaarde dat onze troepen goed getraind moeten zijn, maar het is ook cruciaal dat nu wordt ingezet op de vorming van een professioneel leger.” (KN/CNS)