<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Chileense president verrast vriend en vijand met haast over homohuwelijk

KN Redactie 7 juni 2021
image
President Sebastian Piñera begroet paus Franciscus tijdens een privé audiëntie in 2018. Foto: CNS photo, Alessandro Bianchi - via Reuters

De Chileense president Sebastian Piñera heeft vriend en vijand verrast met zijn plannen om het homohuwelijk in het land met spoed mogelijk te maken. Volgens de plaatselijke bisschoppen stelt de katholieke president verkeerde prioriteiten. Maar ook zijn eigen centrumrechtse coalitie is verbaasd.

Piñera zei woensdag tijdens een toespraak tot het congres dat hij voor het einde van zijn ambtstermijn (maart 2022) het homohuwelijk mogelijk wil maken. Het wetsvoorstel hiervoor werd in 2017 ingediend door toenmalig president Michelle Bachelet van de socialistische partij, maar ligt sindsdien zo goed als stil.

Bescherming

De oproep van de president aan wetgevers om het wetsvoorstel voor het homohuwelijk versneld te behandelen, kan mogelijk het proces van goedkeuring versnellen.

“Alle mensen, ongeacht hun seksuele oriëntatie, zullen kunnen leven, liefhebben en een gezin vormen met alle bescherming en waardigheid die zij nodig hebben en verdienen”, aldus de katholieke Piñera, die vindt dat de tijd rijp is voor de invoering het homohuwelijk.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Bisschoppen: ‘Huwelijk alleen tussen man en vrouw’

De Chileense bisschoppen hebben direct gereageerd op de oproep van de president. Ze plaatsen vraagtekens bij de uitspraken van miljardair Piñera, die ondanks grotere urgenties die de nasleep van de coronacrisis met zich meebrengt, voor het einde van zijn ambtstermijn alles op alles lijkt te zetten om de wet door te voeren.

“Degenen die Jezus Christus als Redder en Heer volgen en worden geleid door zijn leer, hebben de zekerheid dat het huwelijk dat ingesteld en gewild is door God, alleen tussen een man en een vrouw is”, aldus de bisschoppen in hun verklaring.

Ook citeren zij de pauselijke exhortatie Amoris Laetitia (2016), waarin paus Franciscus schrijft dat “er geen enkele reden is om analogieën aan te nemen of vast te stellen tussen homoseksuele verbintenissen en Gods plan betreffende huwelijk en gezin”.

Coalitiegenoten verbaasd

De centrumrechtse partijen die samen met die van Piñera een coalitie vormen, hebben met verbazing gereageerd op zijn plannen. Het homohuwelijk was nooit onderdeel van zijn verkiezingsprogramma, en maakt ook geen onderdeel uit van de publieke agenda in Chili.

Wel stelde Piñera in 2011 een wet voor waarmee het geregistreerd partnerschap tussen mensen van hetzelfde geslacht zou worden geregeld. Die wet kwam in 2015 onder de regering van Michelle Bachelet tot stand.

(Bronnen: Crux, EFE, BBC)

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.