<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Christelijke gezinnen aangevallen in Indiase deelstaat

KN Redactie 11 juni 2021
image
Extremistische hindoe-nationalisten hebben in de deelstaat Orissa de huizen van acht christelijke gezinnen verwoest en hen uit hun dorp verjaagd. Foto: AsiaNews

In de Indiase deelstaat Orissa hebben hindoefundamentalisten dinsdag christenen aangevallen. De huizen van acht christelijke gezinnen werden verwoest waarna zij uit hun geboortedorp werden verjaagd, meldt AsiaNews.

Volgens een lokale predikant waren eerder al christelijke vrouwen lastiggevallen bij een nabijgelegen waterbron. Hij voegde toe dat de verjaagde gezinnen nu in een bos verblijven. De gezinnen hebben aangifte gedaan.

Een priester van een lokaal bisdom merkte op dat de christelijke minderheid in Orissa en enkele buurstaten “godsdientvrijheid en de meest basale mensenrechten” wordt ontzegd. “Zelfs de pandemie heeft de extremisten niet gestopt.”

‘Heerschappij van terreur’

Ook de Wereldraad van Indiase Christenen veroordeelde de aanval. Voorzitter Sajan K. George zei tegen AsiaNews: “Extremistisch rechts zet haar heerschappij van terreur tegen de arme en kwetsbare christenen van Orissa voort.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Van de aangifte die is gedaan, verwacht hij weinig: hoewel de Indiase grondwet godsdienstvrijheid garandeert, is volgens George nu al duidelijk dat de klacht “de slachtoffers geen rechtvaardigheid zal brengen en verdere aanvallen en bedreigingen niet zal ontmoedigen”.

Golf antichristelijk geweld

Orissa was in 2008 het toneel van een golf antichristelijk geweld waarbij meer dan honderd doden vielen. Van tienduizenden christenen werden de huizen verwoest en bezittingen ingepikt. Met name het district Kandhamal werd zwaar getroffen.

De bisschoppen van Orissa stelden in 2016 dat de dodelijke slachtoffers van de geweldsgolf erkenning verdienen als martelaren. Ook de toenmalige voorzitter van de Indiase bisschoppenconferentie was die mening toegedaan.

Bron: AsiaNews

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.