<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Christelijke oud-gouverneur ‘Ahok’ vervroegd vrij

KN Redactie 11 december 2018
image
Foto: AsiaNews

De christelijke oud-gouverneur van Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama, komt op 24 januari vervroegd vrij. Dat meldt AsiaNews.

De gouverneur, bekend als ‘Ahok’, werd in mei vorig jaar veroordeeld tot twee jaar cel. De rechtbank van Jakarta achtte hem schuldig aan godslastering. Ahok zou de Koran en het islamitisch geloof hebben beledigd.

Goed gedrag

Het nieuws van zijn vervroegde vrijlating werd maandag bekend gemaakt door Sri Puguh Budi Utami, algemeen directeur van de Indonesische gevangeniszaken. Ahok komt eerder vrij wegens goed gedrag en krijgt daarmee een strafvermindering van drie maanden en vijftien dagen, aldus Utami.

Blasfemiezaak

De rechtszaak tegen de christelijk politicus begon in december 2016. Hij zou in een toespraak hebben gezegd dat moslims misleid worden door een bepaald koranvers. Dit verhaal werd echter door tegenstanders naar buiten gebracht door een onjuiste montage van zijn speech, waardoor het leek alsof hij dit beweerde.

Gemanipuleerde video

De gemanipuleerde video waarin dit te zien was, leidde tot hevige protesten van islamisten en kostte favoriet Ahok waarschijnlijk de winst van de gouverneursverkiezingen van Jakarta in 2017. De man die Ahok beschuldigde, Buni Yani, werd eind 2017 tot 18 maanden cel veroordeeld wegens het verspreiden van discriminerende en lasterlijke uitspraken over de christelijke oud-gouverneur. Ook werd Yani ervan beschuldigd de video in kwestie te hebben gemanipuleerd.

Islamitisch fundamentalisme

De zaak Ahok wordt algemeen gezien als testcase voor religieuze tolerantie in Indonesië, waar de laatste jaren het islamitisch fundamentalisme steeds sterker wordt. Voor veel Indonesiërs is Ahok het symbool geworden van moedig en eerlijk overheidsbeleid dat erop gericht was corruptie te bestrijden en het belang van de stad en het welzijn van haar inwoners te bevorderen. In de zomer werd al bekend dat Ahok mogelijk in januari vervroegd zou worden vrijgelaten.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.