fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Christendemocraat Stylianides nieuwe EU-gezant godsdienstvrijheid

Selinde van Dijk-Kroesbergen 6 mei 2021
image
Christos Stylianides in 2017. Hij werd gisteren benoemd tot EU-gezant voor de godsdienstvrijheid. Foto: WIkimedia

Na zo’n anderhalf jaar heeft de Europese Unie weer een speciale gezant voor de godsdienstvrijheid. Gisteren benoemde de Europese Commissie de Cypriotische christendemocraat Christos Stylianides. De Europese bisschoppen zien uit naar een nauwe samenwerking met hem.

De vicepresident van de Europese Commissie, Margaritis Schinas, maakte de benoeming op 5 mei bekend. Sinds het vertrek op 1 november 2019 van de vorige gezant, de Slowaakse christendemocraat Ján Fidel, was de functie vacant. Zijn termijn was afgelopen en het bleef lang onduidelijk of er nog een opvolger zou komen.

Er ontstond een lobby van zowel voor- als tegenstanders. Op 1 juli 2020 liet Schinas weten dat de Commissie op zoek was naar een nieuwe gezant.

Speciaal adviseur

In januari van dit jaar zei de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, dat de nieuwe gezant een speciaal adviseur zal worden voor vicevoorzitter Schinas. Hij moet de dialoog  leiden van de Europese Commissie met de verschillende Kerken, religieuze gemeenschappen en organisaties van andere levensovertuigingen. Maar een benoeming bleef lang uit.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Bisschoppen EU zien uit naar samenwerking

De voorzitter van de COMECE, de Commissie van Bisschoppenconferenties in de EU feliciteerde de nieuwe gezant in een persbericht. Kardinaal Jean-Claude Hollerich schreef daarin dat de bisschoppen er naar “uitzien om nauw samen te werken om het fundamentele recht op godsdienstvrijheid in de hele wereld te bevorderen”.

In datzelfde persbericht wordt gewezen op het belang van de EU-gezant die, sinds de functie in 2016 in het leven werd geroepen, een positieve bijdrage heeft geleverd “in veel landen waar de vrijheid van denken, geweten en religie ernstig wordt bedreigd of geschonden”.

‘Kanarie in een kolenmijn’

Uit onderzoek van onder meer Kerk in Nood blijkt dat godsdienstvrijheid wereldwijd jaar op jaar verslechterd.

“Tegenwoordig leven veel mensen in angst voor vervolging en discriminatie vanwege hun overtuigingen, hetzij religieus of niet-religieus”, stelt de COMECE.

“Het recht op vrijheid van denken, of geweten, kan ook worden gezien als een ‘kanarie in de kolenmijn’: de schending ervan is een betrouwbaar waarschuwingssignaal voor schending van vele andere fundamentele rechten.”

https://www.kn.nl/donaties/

‘Vrijheid van religie bevorderen’

In een Twitterbericht dankt Stylianides de Europese Commissie voor zijn nieuwe taak. “Ik accepteer deze benoeming met volledig begrip van het belang van deze rol. Ik heb me altijd ingezet voor het verdedigen en promoten van dit fundamentele mensenrecht. Ik zal samenwerken met de Europese instellingen, internationale organisaties en ngo’s om de doelen van mijn mandaat te bereiken en de internationale inspanningen van de EU om de mensenrechten te beschermen en de vrijheid van religie en verzoening te bevorderen.”

De uit Cyprus afkomstige Christos Stylianides (1958) was van 2014 tot 2019 Europees commissaris voor Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing. Sinds 2014 is hij ook Ebola-coördinator bij de Europese Raad. Sinds juli 2020 is Stylianides speciaal adviseur voor onderwijs in noodsituaties, migratie en inclusiviteit van Schinas.