<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Christenen Noordoost-Syrië vrezen Turkse inval

Catholic News Service 20 augustus 2019
image
De Turkse president Erdogan inspecteert de wacht bij zijn presidentieel paleis. Foto: CNS Photo - Kayhan Ozer/Presidential Press Office handout via Reuters

Christelijke belangenverenigingen uit Noordoost-Syrië roepen op tot gebed voor hun veiligheid. Ze vrezen dat Turkije zijn talloze dreigementen om de regio binnen te vallen waar gaat maken.

Sinds november 2018 dreigt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan al met het starten van een grote militaire operatie ten oosten van de rivier de Eufraat. Hij wil de regio hiermee van de “Koerdische terroristen ontdoen”. Syrische christenen zien het als een voorwendsel om demografische veranderingen te bewerkstelligen en de Koerden en christenen te verdrijven uit een grotere Syrische regio. Turkije deed dit eerder in maart 2018 in Afrin.

De oproep vanuit de christenen werd gedaan door de Syrisch-Nationale Raad, de Syrische Uniepartij en de Amerikaans-Syrische Unie. Ze werd aan Catholic News Service gestuurd.

Gevaar

“De Turkse troepen staan samen met verenigde jihadisten en masse aan de grens. Hoewel de Amerikaanse en Franse legers aanwezig zijn in Noordoost-Syrië, weten we dat Turkije zal aanvallen en ons zal vernietigen”, zeggen de drie Syrisch-christelijke groepen. Ze roepen de Amerikaanse leiders op in te grijpen en de 100.000 christenen in de regio te helpen. Zij zijn volgens hen “in gevaar”.

Ze waarschuwen met hun oproep voor de Turkse en jihadistische troepen, waaronder ook strijders van al-Qaeda en IS zijn. In 2018 richtten zij in Afrin een bloedbad aan, toen de kerken in brand werden gestoken en de christenen en jezidi’s opgejaagd werden. “Dit zou ook in Noordoost-Syrië kunnen gebeuren, wat nog veel erger zou kunnen worden en meer mensen zou vernietigen.”

“Daarom doen wij deze dringende oproep tot gebed aan al onze broeders en zusters. We vragen jullie te bidden dat de VS en Frankrijk de beslissing neemt om onze regio te beschermen tegen een Turkse invasie,” zo laat de verklaring weten.

Genocide

De Syrisch-christelijke politicus Bassam Ishak verwees naar de Armeense genocide van 1915 (ook wel ‘Sayfo’ genoemd), waarbij 1,5 miljoen Armeniërs werden vermoord door de Ottomaanse Turken.

“De Syriërs en christenen van Noordoost-Syrië zullen de ‘Sayfo’ nooit vergeten. We voelen ons niet prettig bij Turkse militaire macht en zeggenschap”, aldus Ishak, voorzitter van de Syrisch Nationale Raad en lid van het politieke bureau van de Syrisch Democratische Raad.

‘De aloude pestkop’

Ishak en andere leiders, zoals Chaldeeuws-katholieke priester Samir Kanoon uit Qamishli, zeggen dat Turkije door de inwoners van het gebied als vijand van de christenen beschouwd wordt vanwege de gebeurtenissen uit het verleden.

“Vanuit het perspectief van de christenen uit de regio is de aloude pestkop hen weer achterna gekomen, juist daar waar zij eerder veiligheid zochten”, sprak Ishak.

De Koerden en Syrische christenen uit Noordoost-Syrië werkten samen als de Syrische Democratische Strijders. Ze vochten aan de zijde van de Amerikanen om IS te verdrijven uit Syrië. Vroeg in het conflict dat in 2011 begon, liet Turkije buitenlandse jihadisten over de grens om zich bij IS aan te sluiten.

Assyrisch-christelijke dorpen

Bezorgde christenen wijzen ook op de Assyrisch-christelijke dorpen in de Khabur-vallei, ook in het Noordoosten, die in 2015 door IS-strijders overspoeld werden.

De militanten ontvoerden meer dan 200 christenen en hielden hen meer dan een jaar vast. Pas na betaling van miljoenen dollars door de Assyrische gemeenschap werden zij weer vrijgelaten. Drie christenen kwamen om het leven voordat het losgeld werd betaald.

Zelfbestuur

“We willen dat er wat dan ook gebeurt zodat onze religieuze vrijheid, die we mogelijk hebben gemaakt, wordt beveiligd en beschermd”, aldus Ishak. De Koerden en Syrische christenen hebben een democratisch zelfbestuur ontwikkeld in het noordoosten onder het gezag van de Syrisch Democratische krachten. Mensen mogen er van religie veranderen, waardoor tientallen moslims christen werden.

In het democratische zelfbestuur mogen inwoners zelf mee besturen. Het mandaat uit 2014 vraagt daarbij om minstens 40 procent vrouwelijke bestuurders. De vrijheid van godsdienst in het gebied wordt in de Arabische wereld nergens anders op deze manier aangetroffen.

‘Religieuze vrijheid beschermen en behouden’

“We willen deze religieuze vrijheid beschermen en behouden. Naar dit model handelen wij in Noordoost-Syrië,” zegt Ishak. “Er is pluralisme, erkenning van alle etnische groepen, tradities en culturele rechten, zoals het leren van ieders moedertaal en daarbij een man-vrouwgelijkheid die men nergens anders in de regio vindt.”

“We hebben een politiek systeem dat ons vrede heeft gebracht. Daarbij geeft het onze regio visie.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.