<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

‘Christenen in Spanje steeds meer onder druk’

Francesco Paloni 21 mei 2019
image
De Sagrada Familia basiliek in Barcelona, een van de meest markante basilieken in Spanje, waar katholieken het grootste doelwit vormen van agressief laïcisme Foto: Ivan Alvarado/Reuters/CNS

Christenen vormen in Spanje het grootste doelwit bij antireligieuze incidenten. Dat concludeert het Spaanse Observatorium voor Religieuze Vrijheid (OLRC), dat voor het achtste jaar op rij een rapport publiceerde waarin de staat van religieuze vrijheid in kaart wordt gebracht.

Het OLRC registreerde vorig jaar tweehonderd incidenten waarbij vrijheid van religie in het geding was. In 2017 lag dit aantal op 166. Van de tweehonderd gevallen waren er 133 (66,5%) gericht tegen christenen, waarvan 109 tegen katholieken (54,5%), die daarmee het grootste doelwit vormden.

8% van de gevallen was gericht tegen moslims en 3% tegen joden, aldus het onderzoek.

Verbannen van religie uit het publieke domein

Volgens het OLRC steeg het aantal aanvallen tegen religieuze gebouwen, van 44 in 2017 tot 53 vorig jaar.

Voorzitter Maria Garcia vindt vooral die laatste toename verontrustend. “De aanvallen op religieuze gebouwen nemen jaar na jaar toe. Dat veroorzaakt angst onder gelovigen die willen bidden of hun geloof willen vieren.”

Garcia noemt religieuze vrijheid een wezenlijk onderdeel van de mensenrechten. “Een democratie zoals de onze mag niet toestaan dat er zoveel aanvallen plaatsvinden tegen religieuze vrijheid. Dat is het meest intieme recht van een mens.”

“109 van de aanvallen waren gericht tegen katholieken, die daarmee het grootste doelwit vormen”
- OLRC

De incidenten zijn in het rapport in verschillende categorieën ingedeeld, zoals fysiek geweld tegen gelovigen, aanvallen tegen religieuze gebouwen, belediging van gelovigen en agressief laïcisme. Dat laatste neemt de laatste jaren toe in Spanje, wat zich volgens Garcia uit in het verbannen van religie uit het publieke domein.

De toename zou deels te wijten zijn aan het antireligieus sentiment dat door sommige linkse en links-radicale partijen wordt uitgedragen. Garcia: “Deze partijen zijn van mening dat religie alleen in de privésfeer beleefd mag worden. Men verwart de scheiding van Kerk en staat met de verwijdering van religie uit het publieke domein.”

Radicale feministische groeperingen

Maart was volgens het OLRC de maand waarin de meeste incidenten werden geregistreerd. Radicale feministische groeperingen hebben rond internationale vrouwendag (8 maart) verschillende kerken beklad met teksten als “de Kerk die het meest verlicht, is die, die in brand staat” of “tegen het patriarchaat” (samenleving waarin mannen dominant zijn).

Garcia: “Een dag die gevierd zou moeten worden, verandert zo voor radicale feministische groepen in een dag om het geloof en de mening van anderen aan te vallen.”

Lees meer over Spanje: 

Spaanse bisschoppen feliciteren sociaaldemocraten met overwinning – en bidden voor kracht en verlichting

Moet de Spaanse Kerk vrezen voor haar eigendommen?

Spaanse organisatie: religieuze vrijheid Spanje onder druk, Kerk grootste doelwit

Spaanse bisschoppen: Dialoog als oplossing voor Spaans-Catalaans conflict

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.