<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Christenvervolging in India: ‘We hebben een kritisch punt bereikt’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 2 juli 2021
image
De Indiase Kirti verloor haar man aan geweld, nadat zij zich beiden tot het christendom hadden bekeerd. Foto: Open Doors

Niet alleen het aantal christenen in India groeit in rap tempo, ook het geweld tegen hen neemt snel toe, stelt Open Doors. De hulporganisatie publiceerde donderdag een onderzoek dat stelt dat duizenden Indiase christenen op systematisch wijze worden vervolgd.

Gewelddadige intimidaties, verkrachtingen en zelfs moord zijn aan de orde van de dag, stelde de Indiase predikant Solomon tijdens de persconferentie waarin het rapport werd gepresenteerd. Christenen zijn volgens hem “tweederangsburgers” geworden.

Kerkhof van missionarissen

“Het is verbazingwekkend hoe snel het aantal christenen groeit. Ik schat in dat zeker vijf procent van de totale bevolking op dit moment christen is. De realiteit is echter, dat ze steeds erger worden vervolgd. Uiteraard is christenvervolging geen nieuw fenomeen in India. We spreken al langer van ‘kerkhof van missionarissen’”, vertelt Solomon.

Er wordt gezegd dat de apostel Thomas al het christendom naar India had gebracht. In de tijd dat de ontdekkingsreizigers missionarissen meebrachten die begonnen met evangeliseren, waren er al christelijke gemeenschappen in het land.

“De exclusieve claim van de christenen dat Jezus de enige redder is, zette tot boosheid aan. Hoe zit het dan met hun goden?”, legt Solomon uit.

Kritisch punt bereikt

De christenvervolging is toegenomen sinds het politieke landschap in India in de jaren negentig van de vorige eeuw veranderde. “We hebben nu een kritisch punt bereikt”, vertelt Gloria Leccese, een Italiaanse medewerkster van Open Doors die nauw betrokken was bij het onderzoek. “Hindoe-extremisten willen van India een hindoe-natie maken. Iedereen die geen hindoe is, wordt als vijand gezien.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Dit extremisme, ook wel hindutva genoemd, is sinds 2014 alleen maar sterker geworden. Toen ging de hindoe-nationalistische BJP van premier Narendra Modi de coalitieregering leiden.

In 2019 stelde de regering een anti-bekeringswet in. Deze wet werd gepresenteerd onder het mom van bescherming van godsdienstvrijheid. In werkelijkheid richt de wet zich juist tegen religieuze minderheden als moslims en christenen. Zij kunnen onder de wet juridisch vervolgd worden wanneer ze hindoes bekeren.

Bekeerlingen

Sindsdien is er in het land sprake van een systematische campagne tegen christenen, stelt Leccese. Uit het onderzoek blijkt dat grote groepen hindoe-extremisten bij mensen binnenvallen die zich tot het christendom hebben bekeerd.

Open Doors geeft dat in een korte film over Kirti weer. De vrouw had zich samen met haar man tot het christendom bekeerd. Hindoe-extremisten vielen hen aan. Haar man overleefde het geweld niet, zijzelf vluchtte het dorp uit.

“Zelfs als mensen bij elkaar komen zonder het geloof te belijden, worden ze nog aangevallen. Een groep mensen was bezig met het voorbereiden van een nieuwjaarsfeest. Ze werden aangevallen omdat ze volgens hindoes zouden proberen anderen te bekeren”, aldus Leccese over de ernst van de situatie.

Angst

De slachtoffers kunnen vaak nergens terecht. Zelfs in ziekenhuizen worden ze niet altijd behandeld. Wanneer de slachtoffers de namen van de aanvallers melden bij de politie, doen agenten vaak niets uit angst dat er voor hen zelf ook consequenties zullen zijn.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De angst en haat worden gevoed door met name sociale media die valse informatie over christenen en moslims verspreiden. Zo zouden zij opzettelijk het coronavirus verspreiden om hindoes te infecteren. Deze propaganda leidt tot nog meer geweld en uitsluiting, zegt Leccese.

Onderzoek over India

Het rapport is in opdracht van Open Doors gemaakt door de London School of Economics  aan de hand van interviews, observaties en beelden die wekelijks worden toegestuurd. Open Doors kon niet aangeven hoeveel Indiërs exact aan het onderzoek hadden meegewerkt, maar stelt dat het mensen uit alle deelstaten en alle lagen van de bevolking betrof.

Eerder dit jaar kwam de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood al met een rapport dat eenzelfde tendens liet zien. Uit het rapport Vrijheid van Godsdienst Wereldwijd bleek dat de godsdienstvrijheid de afgelopen twee jaar verder achteruit is gegaan.

Dinsdag publiceerde het Amerikaanse Pew Research Center een uitgebreid onderzoek over godsdienst in India. Hierin wordt geconcludeerd dat Indiërs zeggen andere religies te respecteren, maar zich niet willen mengen met andere religies. Interreligieuze huwelijken zijn een zeldzaamheid en ze leven bij voorkeur in buurten met mensen van dezelfde religie. Ook concludeert dit onderzoek dat “geweld in gemeenschappen een zeer groot probleem in India is”.

Stem

Met de publicatie van het rapport start Open Doors een campagne die eindigt op 15 augustus, de Indiase onafhankelijkheidsdag. Het rapport wordt aan verschillende politici aangeboden, ook aan de Indiase ambassadeur in Nederland. Verder zullen diverse korte films via de sociale media worden verspreid.

Open Doors hoopt te bereiken dat er een internationale onderzoekscommissie naar schendingen van de rechten van religieuze minderheden komt.

Iedereen kan eraan bijdragen, vindt predikant Solomon: “Bid en laat je stem horen voor hen zonder stem. Hun schreeuw moet gehoord worden.”

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.