<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

CNN schikt met katholieke student na insinuerend filmpje

Catholic News Service 9 januari 2020
image
Fragment uit video waarover een schikking is getroffen wegens laster, nu bleek dat de vooraanstaande media deze buiten de context van de gebeurtenis hadden gepubliceerd om racisme te insinueren. CNS Photo - Kaya Taitano, social media via Reuters

CNN heeft een schikking getroffen met Nick Sandmann. De katholieke middelbare scholier had de televisiezender aangeklaagd wegens laster na berichtgeving over een incident tijdens de Amerikaanse Mars voor het Leven in Washington. Het bedrag waarvoor is geschikt, is niet bekend gemaakt.

Sandmann stond op 18 januari 2019 met medescholieren bij het Lincoln Memorial in Washington. Hij droeg een petje met Donald Trumps verkiezingsslogan Make America Great Again en lachte vlakbij Nathan Philips, een Indiaans-Amerikaanse leider.

Context van het incident

In de filmpjes van het gebeuren, die viraal gingen op sociale media, leken de leerlingen Philips uit te lachen, wat meteen tot verontwaardiging en beschuldigingen van racisme leidde. Sandmann ontving naar eigen zeggen via sociale media “fysieke bedreigingen en doodsbedreigingen” en “hatelijke beledigingen”.

Een dag later bleek uit langere videobeelden echter hoe de situatie was ontstaan. Een andere groep had de scholieren uitgedaagd en sommigen van hen reageerden daarop. Philips was tussenbeide gekomen.

Geen bewijs voor belediging of racisme

Sandmanns katholieke school en het bisdom waarin die staat, veroordeelden het gedrag van de leerlingen aanvankelijk, maar kwamen daarop terug toen meer informatie naar voren kwam. Het bisdom Covington onderzocht de situatie en vond geen bewijs dat de studenten “beledigende of racistische opmerkingen” hadden gemaakt, zoals hen werd verweten.

Sandmann vond dat de media in hun verslaggeving de context van het gebeuren niet hadden weergegeven. Hij eiste afgelopen maart 275 miljoen dollar van CNN. Hij klaagde ook The Washington Post en NBC Universal aan. Het is nog niet bekend wanneer die zaken dienen.

Steun na schikking

Na de aankondiging zei Sandmann op twitter: Yes, we settled with CNN. De tweet kreeg de daaropvolgende dag meer dan 82.000 likes en honderden reacties, voornamelijk steunbetuigingen.

In een brief aan de ouders van Sandmanns school schreef bisschop Roger Foys van Covington dat zijn hoop is uitgekomen dat “onze leerlingen vrij zijn gesproken zodat zij weer verder kunnen met hun leven.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.